Ha kicsit utánagondolunk, hamar rájöhetünk, hogy fizikai egészségünk nagyban összefügghet azzal, hogy milyen állapotban vannak a lábaink. Ha valami problémának van velük, akkor ez az egész életünkre kihat.

Ezért fontos lábunk egészsége

A lábak egészségének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hatással van a tartásunkra, a fittségünkre, az energiaszintünkre, sőt egy 2017-ben készült tanulmány összefüggést talált a lábujjhajlító izmok állapota és a vérnyomás, illetve az alvás minősége, sőt a 2-es típusú cukorbetegség között is.

Hogy lábaink egészségét megőrizzük, ahhoz természetesen elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a lábfejek rendszeres tornáztatása. Nyújtsuk rendszeresen a vádlit, próbáljunk meg összegyűrt zsebkendőket felszedni a lábujjainkkal a talajról, használjunk gumiszalagot a talp nyújtására. Ortopédushoz is érdemes elmenni, hogy tisztában legyünk vele, milyen állapotban vannak a lábfejeink, és hogy van-e szükségünk esetleg talpbetétre vagy más, rendszeresen használandó orvosi segédeszközre - írja a Házipatika.com.

Rendszeres masszázs és mezítlábazás

Nagyon jó ötlet az is, ha rendszeresen elmegyünk talpmasszázsra, vagy ha ez nem fér bele a keretünkbe, akkor a saját lábunkat masszírozzuk át rendszeresen. Ehhez bevethetünk speciális kislabdát, fahengert is. A lábujjak átmozgatásáról se feledkezzünk meg, és járjunk mezítláb, amilyen gyakran csak tudunk!

Milyen cipőt válasszunk?

Kiemelt fontosságú az is, hogy milyen cipőket, lábbeliket viselünk. A vádlik, lábak izmainak és ízületeinek sem a túl magas, sem a túl lapos talpú cipők hosszú távú viselése nem tesz jót. Ennek oka, hogy természetellenes pozícióba kényszerítik az alsó végtagot, ami miatt a vádli izmai megrövidülhetnek. A nőknek persze nem kell lemondaniuk a magassarkú viseléséről, de ha egészséges lábakat szeretnének, akkor csak alkalmanként hordjanak ilyesmit. A tangapapucsokat sem egész napos hordásra tervezték, ezt is mindig vegyük figyelembe.

Válasszunk olyan cipőt, amelyben hosszában és széltében is elég hely van a lábujjaink számára, valamint enyhén párnázottak, és egészen minimális mértékben megemelik a sarkunkat. Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy alsó végtagjaink erősek és egészségesek maradjanak. Otthonra is kényelmes papucsot válasszunk, amely lehet akár gyógypapucs is, hogy minél jobban tehermentesítsük a lábainkat!

Kérjük szakember segítségét, ha szükséges!

A számunkra legtökéletesebb lábbeli kiválasztásában bármikor kérhetjük ortopédus segítségét, ha úgy érezzük, hogy nincs a birtokunkban elég információ. Ez különösen azoknak fontos, akik rendszeresen futnak, gyalogolnak, vagy tervezik, hogy belevágnak, mert a sportoláshoz viselt cipők megfelelő kiválasztása is nagyon fontos.