MTI

| 2022. 02. 03. – 15:00

Ausztrál tengerészeti szakértők szerint James Cook hajójának roncsait találhatták meg Newportnál, amerikai régészek szerint azonban ez még nem igazolódott kellőképpen.

Búvárrégészek 22 éve vizsgálják az ősi hajóroncsokat a Rhode Island-i Newport kikötőjének egy öt négyzetkilométeres területén - írja az MTI.

A britek ott süllyesztették el szándékosan James Cook HMS Endeavour hajóját az amerikai forradalom idején.

Cook korábban a hajóval a Csendes-óceán déli részén járt felfedező úton, mielőtt Ausztrália keleti partjainál partra szállt volna 1770-ben.

Kevin Sumption, a Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum vezetője csütörtökön arról tájékoztatta a sajtót Sydney-ben, hogy ausztrál régészek megtalálták az Endeavour roncsát. A kutatók megállapításaikat arra alapozták, hogy egyeztették a maradványok szerkezeti részleteit és alakját az eredeti tervrajzokkal.

„Meg vagyok győződve arról, hogy ez az ausztrál tengeri történelem egyik legfontosabb és legvitatottabb hajójának végső nyughelye” – jelentette ki Sumption.

D.K. Abbass, a Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt (RIMAP) ügyvezető igazgatója azonban a nyilatkozatot követően közölte, hogy az ő szervezete vezette a Newportban végzett kutatást, és még korai lenne végleges megállapításokat tenni.

„Amit a vizsgált hajótörés helyén látunk, az egybeesik azzal, amit az Endeavour-rel kapcsolatban várhatunk, de olyan vitathatatlan adatokat nem találtunk, amelyek bizonyítanák, hogy az ikonikus hajóról van szó. Számos megválaszolatlan kérdés van, amely megdöntheti ezt a következtetést. Amikor a tanulmány elkészül, a RIMAP közzéteszi a hiteles jelentést” – fogalmazott Abbass.

Kieran Hosty, az ausztrál múzeum vezetője az ausztrál közmédiában nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte kutatócsoportjának szerződése a RIMAP-pal novemberben lejárt, de ezt nem tudta biztosan megerősíteni.

Azt azonban hozzátette, hogy olyan tények is meggyőzték csoportját a felfedezés hitelességéről,

mint a faanyagok mérete, a hajógerincen talált lyukak, és az, hogy a hajó európai építésű.

Hosty azt is elmondta, hogy minden párbeszédre nyitottak Abbassszal, ha neki kétségei lennének a felfedezéssel kapcsolatban. Sumption, aki leszögezte, hogy meggyőződése szerint az Endeavourt találták meg, korábban hangsúlyozta, hogy a hajó a felfedezések, a csillagászat és a tudomány szempontjából is fontos szerepet játszott nemcsak Ausztrália, hanem Új-Zéland, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok történetében is.

A hajónak már csak 15 százaléka maradt meg, és a kutatók most arra koncentrálnak, hogyan lehetne a maradványokat megőrizni. Sumption elmondta, hogy a múzeum a Rhode Island-i tengerészeti szakértőkkel, valamint amerikai és ausztrál állami és szövetségi illetékesekkel működik együtt, hogy biztosítsák a helyszínt.

A hajót 1764-ben bocsátották vízre, akkor az Earl of Pembroke nevet viselte. Négy évvel később a brit tengerészetnél az Endeavour nevet kapta, és nekivágott a csendes-óceáni felfedezőútjának. 1768 és 1771 között a Csendes-óceán déli részén hajózott, állítólag azért, hogy Tahitin megörökítse a Vénusz 1769-es átvonulását a Nap előtt. Cook ezután tovább kutatta a „nagy déli földrészt”.

Feltérképezte Új-Zéland partvonalát. Első jelentős találkozása az őslakos maorikkal tragikus fordulatot vett, mivel legénysége több maorit megölt. 2019-ben a brit kormány sajnálkozását fejezte ki a gyilkosságok miatt, de teljeskörűen nem kért bocsánatot.

Cook Ausztrália keleti partvidékét is behajózta, mielőtt 1770-ben brit területnek nyilvánította volna. Az Endeavourt később eladták, tulajdonosa Lord Sandwich névre keresztelte.

1778-ban a brit hadsereg elsüllyesztette.

Cookot egy évvel később egy újabb csendes-óceáni útja alatt Hawaiin megölték. Az ausztráliai brit kolóniát 1788-ban alapította meg az úgynevezett első flotta, amely 11 hajóval érkezett a kontinensre, a fedélzetén több száz elítélttel.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek