Politika | 2022. 02. 03. – 12:53 |
Lengyelország keleti részén fog állomásozni a csapaterősítés keretében az országba érkező újabb 1700 amerikai katona. Fotó: Internet

Hirdetés

Lengyelország keleti részén fog állomásozni a csapaterősítés keretében az országba érkező újabb 1700 amerikai katona - jelentette be Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és az illetékes miniszterek szerda este a BBN székhelyén az orosz-ukrán konfliktusról és a lengyel-amerikai katonai együttműködésről tárgyaltak - írja az MTI.

A tanácskozást követően Soloch elmondta: az újabb amerikai katonák telepítésének technikai részleteiről még egyeztet a lengyel és az amerikai védelmi tárca, konkrét elhelyezésükről rövidesen tájékoztatást adnak.

"Az amerikai katonákat több, keleti határainkhoz közelebb eső helyszínre telepítik" - tette hozzá.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtóértekezletén bejelentette: Washington átmeneti jelleggel mintegy 2000 katonát küld az Észak-Karolina állambeli Fort Bragg támaszpontról Lengyelországba és Németországba, ezenkívül a Németországban állomásozó úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát vezényel át Romániába.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter később a Lengyelországra vonatkozó adatokat úgy pontosította, hogy 1700 amerikai katonáról van szó.

Washington döntését üdvözölte szerda délután Andrzej Duda és Mateusz Morawiecki is. A lengyel kormányfő a Facebookon az "amerikai szolidaritás gesztusának és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló jelzésnek és figyelmeztetésnek" nevezte a katonai jelenlét növelését.

"Lengyelország kezdettől fogva felemelte szavát az agresszió és a terror Oroszországból érkező mindenfajta megnyilvánulása ellen, és az ügyet nemzetközi színtéren is folyamatosan felvetette" - hangsúlyozta Morawiecki.

Lengyelországban és a három balti országban 2016 óta állomásoznak állandó, rotációs jelleggel a NATO, ezen belül az Egyesült Államok csapatai. Varsó és Washington 2020 augusztusában arról állapodott meg,

hogy legalább ezerrel, 5500-ra növelik az amerikai kontingens létszámát.

A lengyel sajtó szerint jelenleg mintegy 4500 amerikai katona van Lengyelországban, általában az ország nyugati részében elhelyezett bázisokon. Amerikai katonák ezenkívül az északkelet-lengyelországi Elblagba és Orzyszba telepített többnemzetiségű NATO-alakulatokban is szolgálnak. Orzyszban mintegy 800 fős amerikai kontingens állomásozik, Elblagban pedig a NATO keleti szárnyán telepített nemzetközi zászlóaljak tevékenységét felügyelő északkeleti hadtestparancsnokságon dolgoznak amerikai tisztek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államok csapatokat helyez át Európába. Joe Biden amerikai elnök arra utasította az Egyesült Államok védelmi minisztériumát (Pentagon), hogy több mint 3000 amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.