Események | 2022. 02. 03. – 12:28 |

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai elfogták egy olyan csoport tagjait, akik az interneten az ukrán hatalom megdöntésére hívták fel a lakosságot

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai elfogták egy olyan csoport tagjait, akik az interneten az ukrán hatalom megdöntésére hívták fel a lakosságot. Fotó: SZBU

Hirdetés

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai elfogták egy olyan csoport tagjait, akik az interneten az ukrán hatalom megdöntésére hívták fel a lakosságot.

Az információk szerint a leleplezett csoport tagjai hatalomátvételre készültek, valamint az ország határainak megváltoztatására szólították fel az internetfelhasználókat.

A csoport tevékenysége Donyecktől Kárpátaljig terjedt, a tagok több tucat hamis fiókot használtak fel eszméik terjesztése érdekében.

Az SZBU munkatársai megtudták, hogy a gyanúsítottak a tartalmakat orosz propagandaoldalakról tettek közzé, és többek között olyan hálózatokon terjesztették, amelyeket Ukrajnában betiltottakat.

A csoport tevékenységét az orosz különleges szolgálatok képviselői koordinálták. Így próbálták megdönteni a belpolitikai helyzetet.

Az elkövetők otthonában tartott házkutatások során a rendőrök számítógépes berendezéseket, elektronikus adathordozókat és kommunikációs eszközöket találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokkal.

Kárpátalján az SZBU munkatársai elfogták a csoport több tagját.

Az intézkedések során fény derült arra, hogy két helyi lakos szervezte a régiónkban zajló illegális tevékenységet: feljebbvalóik utasítására Ukrajna határainak megváltoztatását szorgalmazták.

Az SZBU munkatársai nyelvészeti vizsgálatot kezdeményezett, mely megerősítette a bűncselekményt.

A gyanúsítottak ellen Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 110. cikkelye (Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértése) keretében indított büntetőeljáráson belül vádat emeltek.

Jelenleg folynak az intézkedések, hogy a bűncselekményekben érintett valamennyi személyt bíróság elé állítsák - jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.