MTI

| 2022. 02. 04. – 19:47

Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár szerint párbeszédre kell törekedni Oroszországgal az ukrajnai válság ügyében, de szankciócsomagot is össze kell állítani arra az esetre, ha Oroszország katonai akcióra szánná el magát Ukrajna ellen.

A Downing Street ismertetése szerint Johnson és Scholz pénteken telefonos egyeztetést tartott az ukrajnai helyzetről, és a brit kormányfő tájékoztatta a német kancellárt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott minapi megbeszéléseiről - közölte az MTI.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint a két kormányfő egyetértett abban, hogy fontos a párbeszéd fenntartása Oroszországgal, és mindketten kifejezésre juttatták eltökéltségüket arra, hogy a rendelkezésre álló összes diplomáciai eszközt fel kell használni a jelenlegi feszültségek felszámolására.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson és Olaf Scholz ugyanakkor egyaránt szükségesnek nevezte azt is, hogy a szövetségesek világos és következetes hangvételű üzenetet fogalmazzanak meg Oroszországnak az Ukrajna elleni további orosz katonai akció következményeiről.

Megállapodtak abban is, hogy folytatják az együttműködést egymással és a többi nemzetközi partnerrel átfogó szankciócsomag összeállítása érdekében.

Boris Johnson a pénteki telefonos megbeszélésen hangsúlyozta: ezeket a szankciókat időben ki kell dolgozni ahhoz, hogy az Ukrajna elleni további orosz katonai fellépés esetén azonnal érvénybe léphessenek.

A brit kormányfő két héten belül másodszor tartott telefonos egyeztetést a német kancellárral. Legutóbbi, január 21-i megbeszélésükön Johnson szintén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a NATO-szövetségesek összehangolt válaszintézkedéseket dolgozzanak ki az Ukrajna elleni orosz katonai akció esetére.

Johnson december közepe óta háromszor tárgyalt az ukrajnai válságról az orosz elnökkel is, legutóbb e hét közepén, amikor kifejtette Putyinnak, hogy tragikus számítási hiba lenne Oroszország részéről bármiféle további katonai behatolás Ukrajna területére.

Johnson és Putyin a szerdai megbeszélésen egyetértett ugyanakkor abban, hogy senkinek nem áll érdekében a helyzet súlyosbodása.

Elégedetten nyugtázták, hogy Nagy-Britannia és Oroszország kommunikál egymással számos fontos kérdésben, köztük például a klímaváltozásról, az afganisztáni helyzetről vagy az iráni nukleáris fejlesztésről szóló megállapodásról, és egyetértettek abban, hogy ugyanilyen szellemben kell alkalmazni a párbeszédet a jelenlegi ukrajnai feszültség ügyében is, annak érdekében, hogy sikerüljön békés megoldást lelni.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek