MTI

| 2022. 02. 04. – 12:05

Szlovéniában napokon belül elérheti csúcspontját a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ezt követően pedig stabilizálódik a helyzet a kórházakban is - jelentette ki csütörtökön Bojana Beovic, a szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke.

Kiemelte: az előző hullámban, a delta variánssal fertőzött betegek közül többen kerültek intenzív osztályra, mint most, az omikron variánssal fertőzöttek közül - írja az MTI.

A kórházi kezelésre szoruló betegek többsége beoltott, és emiatt a betegség lefolyása is enyhébb - tette hozzá.

Csütörtökre 16 654 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 19 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 918 beteget ápolnak, közülük 124-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 261 366-an kaptak védőoltást, közülük 1 211 665-en mindkét, 596 574-en pedig a harmadik adagot is felvették.

A szomszédos, közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 13 186 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 42-en hunytak el. Kórházban 2108 beteget ápolnak, közülük 194-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 296 242-en kaptak védőoltást, közülük 2 208 736-an már a második adagot is felvették, a harmadik oltást pedig 800 ezren adatták be maguknak.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: az omikron variáns gyors terjedése ellenére húsz százalékkal kevesebb új koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban, mint egy héttel korábban.

Úgy vélte: ez annak a következménye, hogy Horvátországban a lakosság 56 százaléka már kapott legalább egy oltást és húsz százalékuk az emlékeztető oltást is beadatta.  

"Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be a járványügyi intézkedéseket, mert csakis az oltással és a korlátozások betartásával érhetjük el, hogy csökkenjen a fertőzöttek száma" - húzta alá a kormányfő.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek