HáziPatika.com

| 2022. 02. 05. – 15:55

A menopauza számos változással jár - így tehetjük könnyebbé ezt az időszakot!

Hangulatingadozás

A Pennsylvaniai Egyetemen Dr. E.W. Freeman és kollégái 9 éven át kérdőíveztek. A résztvevő nők menopauza alatti tüneteire és egészségükben bekövetkező változásaikra voltak kíváncsiak. Az eredményeket áttekintve kiemelték, hogy ebben az időszakban a nőknek bizony lehetnek hirtelen hangulatváltozásaik (akár ok nélkül), de ezek idővel és más fiziológiai változásokkal enyhülnek - írja a Házipatika.com.

Hőhullámok

Az Emory Egyetem 45-55 éves nők bevonásával végzett kutatása megállapította, hogy a menopauza első időszakában a nők 25,7 százaléka tapasztal hőhullámokat, a kései szakaszban viszont már megduplázódik ez az arány, és 52,6 százalék lesz. A tünetek csökkenthetőek az alkohol, a dohányzás, illetve bizonyos fűszerek és gyógynövények mellőzésével.

Alvásproblémák

Egy friss, szintén 45-55 éves nők bevonásával készült amerikai kutatás pedig kimutatta, hogy az alvásproblémák összefüggenek a hőhullámokkal és a depresszióval. Ha ezeket a gondokat sikerül enyhíteni, akkor az alvás terén is javulás érhető el.

Depresszió

A fent már említett depresszió kialakulása is kapcsolatba hozható a menopauzával, állítja a Virginiai Egyetem egyik kutatója. Ez persze korántsem jelenti, hogy minden nő depressziós lenne ebben az életszakaszban - annál is inkább, mert a legtöbben az élet természetes velejárójaként tekintenek erre az időszakra. De vannak, akik érzékenyebben élik meg: nekik - ha kedélyállapotuk tartósan nem javul - ajánlott segítséget kérni.  

Gondok a memóriával

Egy 68 nő (44-62 évesek) részvételével zajlott amerikai kutatás eredménye szerint akiknek több hőhullámuk volt, és akik több negatív érzésről panaszkodtak, rosszabb eredményt értek el a kutatók által összeállított teszten.

Érrendszeri problémák

A Coloradói Egyetem tudósai kapcsolatot találtak a menopauza tünetei és az érrendszeri problémák közt, ezért ebben az időszakban szerintük is még jobban kell figyelni a szív- és érrendszerünkre. Sokan tapasztalnak kar- és lábdagadást is, nekik ajánlott az esti órákban már csökkenteni a vízfogyasztásukat.

Migrén

A Cincinnati Egyetem kutatói azt állítják, hogy a nőknek többet fáj a fejük, mint a férfiaknak, és a migrének gyakorisága menopauza idején akár 76 százalékkal is megnőhet.

Stressz

Az ösztradiolszint (az ösztrogén egyik fajtája) változásának hatására a nők érzékenysége stressz formájában nyilvánulhat meg, bizonyos esetekben pedig a fent már emlegetett depresszió is kialakulhat. Sport, jóga és meditáció segíthet enyhíteni a tüneteket.

Alacsony libidó

A szexuális vágy az utolsó menstruáció előtt körülbelül 20 hónappal kezd el jelentősen csökkenni, és az utolsó vérzés után egy évvel is tapasztalható egy komolyabb visszaesés - állítja egy amerikai kutatás. A libidó csökkenése ezután is folytatódik, de az ezt követő öt évben nem változik jelentősen.

Táplálkozás menopauza idején

Szakértők javasolják, hogy fogyasszunk sok tejterméket - a kalciumpótlás miatt -, illetve gabonaféléket, kenyeret, rizst, friss gyümölcsöket. Igyunk sok szénsavmentes vizet, ám legyünk óvatosak az alkohollal, dohányzással, sóval és cukorral.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek