Mozaik | 2022. 02. 05. – 19:00 |
Az új kutatásban a kutatók több gyógyszer együttes alkalmazásával próbálták beindítani a végtagok újranövesztését. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az új kutatásban a kutatók több gyógyszer együttes alkalmazásával próbálták beindítani a végtagok újranövesztését. A 24 órás kezelés után az amputált lábú békáknál beindult a regenerálódás és 18 hónap alatt újranövesztették elvesztett végtagjukat.

A tudósok visszanövesztették békák amputált lábait, miután egy szilikonsapkába zárt gyógyszerkoktélt adtak nekik – írta a Live Science-re hivatkozva a Hirado.

A tesztalanyok dél-afrikai karmosbékák voltak, akik természetes úton nem képesek visszanöveszteni elvesztett végtagjaikat.

Egy új tanulmányban a kutatók egy 24 órás kezelést követően elérték, hogy a békák 18 hónap alatt majdnem teljes új végtagokat növesszenek.

„ Az a tény, hogy egy rövid ideig tartó gyógyszeres kezelés után beindult a hónapokon át tartó regenerációs folyamat, arra utal, hogy a békák és talán más állatok is rendelkeznek rejtett regenerációs képességgel, amit működésbe lehet hozni” – magyarázta Nirosha Murugan.

Az emberi szervezet természetes úton képes lezárni a nyílt sebeket, sőt, az őssejtek segítségével a máj egyes részeit is képes újra növeszteni. A szalamandrák pedig egész végtagokat és más hiányzó részeket is képesek ismét kinöveszteni.

A végtagok regenerálódási mechanizmusai nem ismertek teljes mértékben, de az okok között lehet az is, hogy azért nem képesek az emberek, vagy akár a békák a lábak és karok visszanövesztésére, mert ezek a végtagok nagyon összetettek.

Az emberek és a békák is természetes úton hegszövettel fedik be a nyitott amputációs sebet, hogy megállítsák a vérveszteséget és a fertőzést.

A legújabb kutatás többféle gyógyszer keverékét tesztelt békákon az elvesztett végtagszövet regenerálására.

A tudóscsoport sebészi úton amputálta a békák lábát, majd egy BioDome nevű szilikonsapkát tettek a sebre. Ez a sapka öt gyógyszer, köztük növekedési hormonokat bocsátott ki, amik az idegek és izmok növekedését ösztönözték.
Az egyik gyógyszer feladata az volt, hogy megakadályozza a kollagéntermelődést, ami normál esetben a hegesedést segítené. „A BioDome sapka az első 24 órában egy olyan magzatburokszerű környezetet teremtett, ahol a gyógyszerek segítségével beindulhatott a regenerálódási folyamat” – közölte David Kaplan társszerző, a Tufts Egyetem mérnöki professzora.

A normál lábakhoz hasonló csontszerkezetűek lettek az új lábak is, azonban a lábujjakból hiányoztak a csontok. A kísérleten átesett békák új lábukat ugyanúgy tudták úszásra használni, mint egy rendes lábat.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.