HáziPatika.com

| 2022. 02. 06. – 11:52 |

A 2022-es év gyógynövényének választotta a cickafarkat a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A 2022-es év gyógynövényének választotta a cickafarkat a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya.

Bár a Magyar Gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) szerepel hivatalosan, Magyarországon ugyanakkor főként az elterjedtebb mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják - írja közleményében az MGyT. A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén nyújthat segítséget - írja a Házipatika.com.

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos. Itthon számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyaga, gyógynövényként rengeteg hatóanyagot tartalmaz. Drognak a virágzó növény föld feletti részeit tekintik a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában javasolt begyűjteni, jellemzően a június és szeptember közötti időszakban. A cickafark az ország számos területén megtalálható, utak mentén, elhanyagolt és parlagterületeken, napos legelőkön, kaszálókon egyaránt.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásával kapcsolatos ismeretek terjedéséhez. Az év gyógynövényének megválasztásával a szervezet évről évre újabb gyógynövényre kívánja ráirányítani a figyelmet.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.