Gazdaság | 2022. 02. 06. – 13:00 |
Húsz évvel ezelőtt Kína csupán néhány afrikai gazdaságban volt kiemelt jelentőségű exportőr ország. Mára azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Fotó: Internet

Hirdetés

Húsz évvel ezelőtt Kína csupán néhány afrikai gazdaságban volt kiemelt jelentőségű exportőr ország. Mára azonban a helyzet jelentősen megváltozott, és immár a kontinens 30 államában számít a legfontosabb külföldi beszállítónak a világ második legnagyobb gazdasága.

A kínai árucikkek az elmúlt 20 évben meghódították az afrikai kontinens országait. Ezt jól mutatja, hogy míg 2000-ben csupán néhány afrikai ország (Szudán, Gambia, Benin, Dzsibuti) importjában játszottak vezető szerepet a kínai árucikkek, mára több mint 30 állam támaszkodik elsődlegesen a kínai exportcikkekre – derül ki a Statista összesítéséből, írja az Origo.

A kínai-afrikai kereskedelmi kapcsolat általában is robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben.

Az Afrikába irnyuló kínai exportcikkek összértéke pedig 5 milliárd dollárról 110 milliárd dollárra emelkedett ebben az időszakban. 

Ahogy ugyanis az afrikai fiatal lakosság lendületesen fogyaszt, Kína úgy igyekezett egyre inkább lecsapni a kínálkozó kereskedelmi lehetőségekre.

Ráadásul a kereskedelmi kapcsolat iránya nem is egyoldalú. A Kínába irányuló afrikai export is emelkedett, noha a fentinél szerényebb ütemben. 2019-ben a Kínába áramló teljes exportmennyiség értéke nagyjából 80 milliárd dollár volt.

Ez jelentős részben az afrikai nyersanyagok exportjának köszönhető. Ezek értéke 2019-ben nagyjából 17,5 milliárd dollár volt.

Mindemellett Kína komoly beruházóként is megjelent Afrikában az elmúlt években. 

Olyannyira, hogy ma már a világ második legnagyobb gazdasága számít a legnagyobb külföldi beruházónak a kontinensen, és 2018-ban például az infrastrukturális finanszírozások 25 százalékát Kína biztosította.

Vagyis Kína fontos és egyre gyümölcsözőbb kapcsolatot épített ki az afrikai országokkal a közelmúltban, és a jelenlegi trendek alapján ez a kapcsolat csak még intenzívebb lehet a jövőben.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.