Origo
| 2022. 02. 06. – 19:00 |

Az első vizsgálatok során a tudósok több száz apró, megkövesedett székletszemcsét találtak egy hal agyában, amely körülbelül 9 millió évvel ezelőtt élt

Az első vizsgálatok során a tudósok több száz apró, megkövesedett székletszemcsét találtak egy hal agyában, amely körülbelül 9 millió évvel ezelőtt élt. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az első vizsgálatok során a tudósok több száz apró, megkövesedett székletszemcsét találtak egy hal agyában, amely körülbelül 9 millió évvel ezelőtt élt. Az apró kövületi ürüléket, más néven koprolitokat dögevők, valószínűleg férgek rakták le, amelyek felfalták a hal pusztuló fejét, beleértve az agyát is.

Miközben a dögevők kirágták a húst a koponyából, a férgek láncokat és ovális koprolit gyöngyöket hagytak maguk után, amelyek körülbelül 2,5 milliméter hosszúságúak. De bármilyen kicsik is voltak, ezek a „pelletek" idővel összeadódnak - írja az Origo.

Amikor az éhes dögevők végeztek, több száz koprolitot hagytak maguk után: annyit, amennyi teljesen megtöltötte a hal agykoponyáját. 

A kutatók a koprolittal teli kövületet Calvert Cliffs-ben találták meg: a dél-marylandi lelőhely körülbelül 18-8 millió évvel ezelőtti kövületeket rejt a miocén korszakból. A koponya az Astroscopus countermani halhoz tartozott, amely a fenéken élő, lesben álló ragadozók egyike, amelyet „csillagvizsgálónak" is neveznek. Az ilyen apró, hosszúkás koprolitszemcséket pedig Coprulus oblongus néven ismerik.

A széklettel töltött koponyán kívül a tudósok más, homokos üledékekben halmozódó, megkövesedett csiga- és kagylóhéjakhoz tapadt koprolit lerakódásokat is megvizsgáltak. 

Ezek közül a leginkább figyelemre méltónak egy sokkal nagyobb, 18 centiméter hosszú koprolit bizonyult, amely egy gerinces, valószínűleg egy ősi krokodil ürüléke. Ezekben a szakemberek mély alagutakat találtak, amelyeket ismeretlen állatok ástak ki: ezek vagy megették az ürüléket vagy itt alakították ki az otthonukat, esetleg mindkettő.

A Rivista Italiana di Paleontologia e Stratigrafia tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint korábban számos miocén tengeri élőlényt írtak le a Calvert Cliffs kövületei között, beleértve a cápákat, halakat, teknősöket, krokodilokat, tengeri madarakat és fókákat .

A tudósok különféle koprolitokat is gyűjtöttek a sziklák közelében, 

bár a gerinctelenek által termelt mikrokoprolitokat – például a halkoponyában lévő koprolitokat – nem vizsgálták olyan alaposan.

A koponyában lévő apró gyöngyök székletszemcsék voltak a nagyon jellemző méretük, alakjuk és kémiai összetételük alapján – mondta Stephen Godfrey, a tanulmány vezető szerzője, a marylandi Solomons-i Calvert Marine Museum paleontológiai kurátora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A roncsolásmentes röntgenspektroszkópia kimutatta, hogy ezekben a mikrokoprolitokban viszonylag magas a kalcium és a foszfát koncentrációja, amelyek általában a megkövesedett székletben találhatók meg.

Hozzátette: egy elhullott állat teteme számos dögevőt vonz, amelyek közül sokan „tökéletesen boldogan megeszik az agyat, és megtöltik a koponyát ürülékkel".

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.