Politika | 2022. 02. 07. – 11:55 |
Az Ukrajna körül kialakult feszültség és az orosz biztonsági garanciaigények témája fogja meghatározni Vlagyimir Putyin Emmanuel Macron. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrajna körül kialakult feszültség és az orosz biztonsági garanciaigények témája fogja meghatározni Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfői moszkvai tárgyalásainak napirendjét - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a csúcsot megelőzően újságíróknak.

A szóvivő nagyon fontosnak nevezte az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnökének látogatását - írja az MTI.

Úgy vélekedett, hogy a felek eszmecseréje tartalmas és hosszas lesz,

de a helyzet "túlságosan összetett" ahhoz, hogy a találkozótól "határozott áttöréseket" lehessen várni.

"De tudjuk, maga Macron is azt mondta Putyinnak, hogy határozott elképzelésekkel érkezik, a feszültség csökkentése lehetséges változatainak keresése érdekében. Azért utazik ide, hogy megossza Putyinnal ezeket az elképzeléseket" - mondta.

Egyebek között arról is beszámolt az orosz elnöki szóvivő, hogy a Magyarországra irányuló gázszállítások növelése még a tárgyalásos szakaszban tart. Hozzátette, hogy Putyin elnök az ilyen "fontos kérdésben" folyamatos kapcsolatban áll Alekszej Millerrel, a Gazprom állami gázipari vállalat igazgatótanácsának elnökével.

Múlt héten az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnököt a Kremlben fogadva kifejezte Oroszország készségét 1 milliárd köbméterrel megnövelni a Magyarországra irányuló orosz gázexportot. Mint mondta, a végleges döntést a gazdálkodó szervek várhatóan április elején fogják meghozni.

Kérdésre válaszolva Peszkov elmondta, hogy az Oroszországban a múlt héten betiltott Deutsche Welle újságírói részt vehetnek majd a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár február 15-én esedékes moszkvai találkozója után megtartandó sajtótájékoztatón, ha a német vezető sajtókíséretével érkeznek.

Moszkva csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország a területén leállítja a Deutsche Welle adásának műholdas és egyéb sugárzását,

valamint bezáratja tudósítói irodáját és visszavonja az alkalmazottjai akkreditációját, válaszul a német nyelvű, orosz állami RT DE tévécsatorna németországi betiltására.

Peszkov hétfőn megerősítette, hogy Putyin nem vesz részt a müncheni biztonságpolitikai konferencián, amelyet idén február 18-20. között rendeznek meg vezető politikusok részvételévek. Múlt heti bejelentés szerint a fórumra nem utazik el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sem.

A japán kormány amiatt kifejezett tiltakozásával kapcsolatban, hogy az orosz haderő lőgyakorlatra készül a Tokió által vitatott hovatartozású Kuril-szigetek déli régiójában, Peszkov leszögezte: az Oroszország területén megtartott hadgyakorlatok miatt a szomszédos országoknak nem lehet okuk nyugtalanságra. Megjegyezte, hogy

Oroszország az egész területén folytatja majd a katonai fejlesztéseket és a hadgyakorlatokat, beleértve a Távol-Keletet is.

Megerősítette, hogy folyamatban van Imran Hán pakisztáni miniszterelnök moszkvai látogatásának előkészítése, de a vizit dátumát nem közölte. Pakisztáni sajtóforrások úgy tudják, hogy Hán útját február végére tervezik.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Putyin Ukrajnáról és az orosz biztonsági garanciaigényekről tárgyalt Macronnal. Az Ukrajna körül kialakult helyzetről, valamint Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeiről tárgyalt Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.