HáziPatika.com

| 2022. 02. 07. – 16:08 |

A rendszeres alkoholfogyasztás mellett az alkalmankénti, nagyobb mennyiségű italozás is súlyosan károsíthatja a májat.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A rendszeres alkoholfogyasztás mellett az alkalmankénti, nagyobb mennyiségű italozás is súlyosan károsíthatja a májat.

Csak néhány sör esténként? Esetleg valami erősebb a könnyebb alvásért? A rendszeres alkoholfogyasztásnak számos egészségromboló hatása van, amelyek közül most a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus - írja a Házipatika.com.

Az alkalmi nagyivás is káros

Az alkoholfogyasztás számos negatív hatása (például magas vérnyomás, nagyobb stroke és demencia kockázat) közül az egyik leggyakrabban emlegetett következmény a májkárosodás. Mielőtt bárki azzal nyugtatná magát, hogy csak néhány sört iszik naponta, érdemes tisztázni, hogy már napi 2-3 adag alkoholos ital is károsíthatja a májat. Kutatások szerint nőknél heti 8 adag alkohol vagy annál több, férfiaknál heti 15 adag alkohol vagy annál több már jelentős hatást gyakorol a májra. Ugyanez igaz az alkalmi nagyivásokra, ami 4-5 ital egymás utáni elfogyasztását jelenti, és szintén nagyon káros az alkoholfogyasztást a gyógyszerfogyasztással mixelni. A májnak ugyanis közel egy óráig tart egy adag alkoholos italt feldolgoznia, ez az idő minden ital elfogyasztásával természetesen meghosszabbodik.

Hogyan károsítja az alkohol a májat?

A krónikus alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulását okozza, ami alkoholos májgyulladást (hepatitis), a máj hegesedését, májzsugort (cirrhosis) és végső soron májrákot is eredményezhet. Ezek az állapotok általában a zsírmáj talaján fejlődnek ki, bár komoly alkoholbetegeknél úgy is kialakulhat a májzsugor, hogy azt nem előzi meg májgyulladás.

A súlyos alkoholbetegek 20 százalékkal nagyobb eséllyel néznek szembe a zsírmáj kockázatával, mint a közepes mértékben alkoholt fogyasztók, bár a kezdeti stádiumban lévő májbetegségek sokszor még visszafordíthatók absztinenciával.

Hogyha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen fontos hepatológushoz fordulni:

  • sárgaság;
  • alhasi fájdalom, puffadás;
  • lábfejek és bokák duzzanata;
  • sötét vizelet, megváltozott színű széklet;
  • hányinger, hányás;
  • viszketés;
  • krónikus fáradtság, gyengeség, zavartság;
  • étvágytalanság.

Így kezelhető az alkoholos májkárosodás

"Az alkohol okozta májkorosodás egy bizonyos szintig megállítható, esetleg visszafordítható absztinenciával - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. Ez elsősorban a zsírmáj esetében igaz, de az alkoholos májgyulladásnál is sokat javíthat a helyzeten, ha felhagyunk az alkoholfogyasztással. A súlyosabb betegségeknél szintén nagyon fontos alapja a kezelésnek az alkohol elhagyása, de májzsugor és májrák esetén már más kezelések is elengedhetetlenek, különösen, ha már más szervek károsodása is bekövetkezett. A legfontosabb azonban, hogy az alkoholbeteg kérjen segítséget a leszokáshoz, és mindenképpen vizsgáltassa meg a mája állapotát, különösen, ha már a károsodásra utaló tünetek is jelentkeztek.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.