MTI

| 2022. 02. 08. – 12:00

Emmanuel Macron szerint a Földközi-tenger túlpartjáról érkezett bevándorlók lehetőséget jelentenek Franciaországnak arra, hogy még nagyobbá váljék. A francia elnök ezt hétfőn, a dél-franciaországi Marseille-ben rendezett Földközi-tengeri népek Fórumának megnyitóján mondta.

Emmanuel Macron az általa kezdeményezett találkozóra videókonferencián jelentkezett be - írja az MTI.

Méltatta a franciáknak azt a sokfajta gazdagságát, amely szerinte a Dél-Európából, az észak-afrikai országokból vagy a Közel-Keletről érkezetteknek köszönhető.

Majd bírálta – bár a nevét nem mondta ki – a bevándorlásellenes Eric Zemmour jobboldali publicistát, elnökjelöltet, “aki kétségeket támaszt a máshonnan érkezettekkel szemben”.

„Kétséget ébreszteni a mai francia közbeszédben, azt hangoztatva, hogy olyan sokan közülünk, csak azért, mert más a származásuk, időnként más keresztnevük van, azt jelenti, hogy el kellene felejteniük a családjuk gazdagságát, kultúráját, időnként a Földközi-tenger túloldalán lévő kötelékeiket. Én ennek az ellentétében hiszek” – jelentette ki Macron, utalva Zemmour azon választási ígéretére, hogy kötelezővé teszi minden francia állampolgárnak a francia keresztnév viselését, betiltva ezzel a külföldi eredetű keresztneveket.

„Elvárom minden honfitársunktól, hogy teljesen francia és európai legyen, hogy tartsa tiszteletben a köztársaság szabályait, hogy szeresse a hazáját, de azt üzenem a köztársaság minden gyermekének, hogy függetlenül a családja történetétől, attól, hogy mikor kelt át a tengeren, fantasztikus dolgokat adhat Franciaországnak, és ez olyan lehetőség, amely nagyobbá teheti Franciaországot” – fogalmazott a köztársasági elnök.

„A diaszpóráink, a kettős állampolgáraink fantasztikus szerencsét jelentenek Franciaországnak, és segítenünk kell nekik az érvényesülésben, beleértve azokat is, akik a Földközi-tenger túlsó partjáról származnak” – tette hozzá az államfő.

Emmanuel Macron bejelentette, hogy az állam 100 millió eurós alapot hoz létre olyan,

Franciaországban élő vállalkozók számára, akik az észak-afrikai országokban fektetnek be.

Jelezte azt is, hogy Párizs megkönnyíti az utazást azok számára, akik hozzájárulnak a gazdasági, kulturális és tudományos kapcsolatokhoz az észak-afrikai országokkal a migráció hatékony szabályozására kötött együttműködés keretében. Ez utóbbi szabályozás lesz a témája az Európai Unió és az Afrikai Unió február 17-18-án Brüsszelben esedékes csúcstalálkozójának.

Franciaország szeptemberben szigorította a beutazási feltételeket Marokkó, Algéria és Tunézia állampolgárainak. Míg a marokkóiak 50 százalékkal, az algériaiak és a tunéziaiak 33 százalékkal kevesebb beutazási vízumot kapnak azért, mert az észak-afrikai országok nem hajlandók visszafogadni a Franciaországból kiutasított állampolgáraikat.

Emmanuel Macron októberben azt is bejelentette, hogy új béke és barátsági szerződés megkötését szeretné elérni Afrikával az Európai Unió égisze alatt.

„A származási országokkal együtt végig kell gondolni egy sokkal jobban megszervezett migrációs politikát, mindenekelőtt Afrikával”

– mondta tavaly Emmanuel Macron, kiemelve, hogy ehhez az illegális bevándorlás elleni jobb védelemre, a rendszeres visszatoloncolásokra a származási országokba, és a schengeni övezet reformjára van szükség.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek