HáziPatika.com

| 2022. 02. 08. – 06:25 |

Hajat mosni sokak szerint a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak samponozunk és öblítünk.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hajat mosni sokak szerint a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak samponozunk és öblítünk. Ennek ellenére mégis a legtöbben hibákat követnek el hajuk és fejbőrük tisztán tartásakor. Kevesen tudják például, hogy nem a hajunk állapota (festett, száraz, zsíros), hanem inkább a hajunk típusa (vékony szálú, vastag szálú, göndör) alapján érdemes sampont választani.

A hajmosásra érdemes időt szánni. Alaposan vizezzük be a hajunkat, samponozzunk, egy-két percig gyengéden dörzsöljük a fejbőrünket, utána pedig gondosan öblítsük le. Ha nagyon piszkos volt a hajunk, vagy sok zselét, lakkot vagy szárazsampont használtunk, akkor ismételjük meg a műveletet, mert az első körben szinte biztos, hogy nem sikerült minden szennyeződést eltávolítanunk - írja a Házipatika.com.

Óvatosan a dörzsöléssel!

Nagyon figyeljünk arra, hogy a masszírozás, dörzsölés mindig óvatos legyen, és mindig csak az ujjbegyeinket használjuk, a körmünket soha. A hajmosást meleg vízzel kezdjük, és langyossal vagy hideggel fejezzük be - a hideg víz segít a hajszálakban tartani a sampon és a balzsam hatóanyagait.

Gyakori tévhit az is, hogy nem szabad minden nap hajat mosni, mert ettől kiszárad a fejbőrünk és hamarabb zsírosodik a hajunk. Valójában ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia. Általában elég két naponta mosni, de a zsírosodásra hajlamos hajúak nyugodtan moshatják naponta is, míg a száraz hajúak három naponta - a lényeg, hogy ha piszkosnak érezzük, ne várjunk még egy napot csak azért, mert azt hallottuk, hogy ártalmas a mindennapi hajmosás.

A száraz sampon hátrányai

Óvatosan kell bánni a száraz samponnal is. Sokan rendszeresen használják, hogy plusz egy napot nyerjenek vele a hajmosások között, pedig valójában jobb lenne, ha inkább csak alkalmanként élnénk vele. Ha valaki túlzásba viszi, annak a fejbőrén a termék a zsírral, baktériumokkal és elhalt hámsejtekkel keveredve eltömítheti a pórusokat, amely korpásodáshoz, akár hajhulláshoz is vezethet.

Érdemes a samponunkat a hajunk igényeihez szabva váltogatni, ha szükséges, mert nem biztos, hogy mindig jó lesz ugyanaz a termék, ami egyszer már bevált. Más kellhet a hajunknak a nyári erős napsütésben, festés vagy melírozás után, vagy a téli hónapokban, amikor a fejbőr hajlamosabb kiszáradni - ezt mindig vegyük figyelembe vásárlásnál.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.