MTI

| 2022. 02. 08. – 07:26 |

Ukrajna külföldi partnereitől eddig már több mint ezer tonna védelmi fegyvert és katonai felszerelést kapott, ennek értéke meghaladja a másfél milliárd dollárt

Ukrajna külföldi partnereitől eddig már több mint ezer tonna védelmi fegyvert és katonai felszerelést kapott, ennek értéke meghaladja a másfél milliárd dollárt. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna külföldi partnereitől eddig már több mint ezer tonna védelmi fegyvert és katonai felszerelést kapott, ennek értéke meghaladja a másfél milliárd dollárt - közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hétfői online tájékoztatóján.

A tárcavezető szavai szerint az ukrán diplomácia az utóbbi három hónapban erőteljesen megnövelte válságellenes tevékenységét - írja az MTI.

"Folyamatos kapcsolatban állunk partnereinkkel, és továbbra is dolgozunk az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció megszilárdításán.

Ennek a munkának köszönhetően ma Ukrajna fokozott politikai, gazdasági és biztonsági támogatásban részesül. Ezekben a hetekben és hónapokban az Ukrajnába szállított védelmi fegyverek és katonai felszerelések értéke átlépte az 1,5 milliárd dollárt, össztömege pedig meghaladta az ezer tonnát" - fejtette ki a miniszter. Kiemelte, hogy a "rekordmértékű" támogatás nagy politikai jelentőséggel bír, mivel erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját.

"Most a világpolitika kulcstémája az, miként lehet megakadályozni, hogy Oroszország újabb háborús hullámot indítson Ukrajna ellen. Ez nem túlzás" - hangoztatta Kuleba. Emlékeztetett arra, hogy számos külföldi állam vezetője és külügyminisztere beszél ilyen forgatókönyv valószínűségéről. Szavai szerint a mostani nagyon nehéz és felelősségteljes időszak, de biztosított arról, hogy Ukrajna "hideg fejjel és meleg szívvel" áll ehhez a helyzethez.

Leszögezte viszont, hogy Kijev nem tesz olyan engedményeket, amelyek elfogadhatatlanok lennének az ország számára.

Kuleba január 26-án közölte, hogy katonai segítséget addig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Csehország nyújtott Ukrajnának - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. Az Egyesült Államok január 22. óta már nyolc repülőgépet küldött fegyverekkel és katonai felszerelésekkel a kelet-európai országba.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Friedrich Merz szerint közös európai fegyverszállítást lehetősége Ukrajnának nincs kizárva. Friedrich Merz nem zárja ki a közös európai védelmi fegyverszállítás lehetőségét Ukrajnának, egyben kizárta a csak Németországból érkező szállítást. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.