MTI

| 2022. 02. 09. – 08:30 |

Németország, Lengyelország és Franciaország meg akarja akadályozni a háborút Európában - jelentette ki Olaf Scholz

Németország, Lengyelország és Franciaország meg akarja akadályozni a háborút Európában - jelentette ki Olaf Scholz. Fotó: Internet

Hirdetés

Németország, Lengyelország és Franciaország meg akarja akadályozni a háborút Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár az ukrán-orosz katonai feszültséggel kapcsolatban a három ország weimari háromszögnek nevezett konzultációs fórumának csúcsértekezlete előtt kedden Berlinben.

A német kancellár, a lengyel államfő és a francia elnök tizenegy éve először folytatott megbeszélést a weimari formátumban - írja az MTI.

A találkozót az ukrán-orosz határvidéken zajló mozgósítás miatt hívták össze.

"Közös cél, hogy megakadályozzunk egy európai háborút" - emelte ki Olaf Scholz a tárgyalás előtt partnerei társaságában tett nyilatkozatában, nagyon aggasztónak nevezve az orosz csapatmozgásokat.

Elmondta, hogy a következő héten Kijevbe, majd Moszkvába látogat. Kiemelte, hogy elfogadhatatlan volna Ukrajna szuverenitásának és területi épségének "további" megsértése. Oroszország ebben az esetben "messzemenő következményekkel" számolhat, amelyek "politikai, gazdasági és geostratégiai" természetűek lesznek.

Andrzej Duda lengyel államfő hangsúlyozta, hogy "az orosz csapatok példátlan felvonulásának" közepette ki kell nyilvánítani az egységet és az Ukrajna iránti szolidaritást. Mint mondta, az orosz egységek összevonása az ukrán határnál és a Fehéroroszországban orosz csapatokkal kezdett hadgyakorlat a hidegháború vége óta a legnehezebb kihívás elé állítja a NATO-t és az Európai Uniót.

Ebben a helyzetben "nem hagyhatunk magára senkit csak azért, mert félünk, hogy nem tudunk békét teremteni" - tette hozzá a lengyel államfő.

Emmanuel Macron kijelentette, hogy "Európa békéje és stabilitása a legnagyobb kincs, és az a kötelességünk, hogy megvédjük". Hozzátette, hogy Franciaország elkötelezett a diplomáciai erőfeszítések folytatása mellett, mert a tárgyalás az egyetlen megoldás a kelet-ukrajnai válság rendezésére.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Johnson és Scholz szerint párbeszédre kell törekedni Oroszországgal, de szankciócsomagot is össze kell állítani. Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár szerint párbeszédre kell törekedni Oroszországgal az ukrajnai válság ügyében, de szankciócsomagot is össze kell állítani arra az esetre, ha Oroszország katonai akcióra szánná el magát Ukrajna ellen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.