Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 09. – 09:30 |

Ukrajnában változik a gázfogyasztás elszámolása - hírösszefoglaló

A gázfogyasztást május 1-től nem köbméterben, hanem kilowattórában mérik. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában változik a gázfogyasztás elszámolása; Életkortól függetlenül is nyugdíjba lehet vonulni Ukrajnában; Zelenszkij: Ingyenes okostelefonokat kapnak az államtól a beoltott nyugdíjasok; Vörös zónába kerül Kárpátalja; A boncolás előtt tért magához egy férfi, akit három orvos is halottnak nyilvánított. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 8-án.

Ukrajnában változik a gázfogyasztás elszámolása

2022. május 1-től Ukrajnában áttérnek az energiaegységekben történő gázelszámolásra. A Legfelső Tanács által elfogadott törvény (2553. tervezet) szerint a földgáz átvétele és átadása nem köbméterben, hanem kilowattórában történik majd. Az átállással kapcsolatos kérdésekre Nyikolaj Bolhovitin, az Ukrajna gázszállítási rendszer Mérésügyi és Gázmérési Osztályának vezetője válaszolt.

Életkortól függetlenül is nyugdíjba lehet vonulni Ukrajnában

Ukrajnában bizonyos személyek 2028-tól életkoruktól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak. Ehhez azonban legalább 40 év munkaviszonnyal kell rendelkezni. 2028. január 1-jétől 40 vagy annál több év munkaviszony esetén kortól függetlenül jár a nyugdíj. A minisztériumban ugyanakkor hozzátették, hogy minden egyes esetet külön-külön vizsgálnak meg. A Nyugdíjpénztár a kifizetéseknél figyelembe veszi az egész munkaviszonyt és a kapott munkabért, amelyből a biztosítási díjat fizették.

Zelenszkij: Ingyenes okostelefonokat kapnak az államtól a beoltott nyugdíjasok

Ukrajna minden 60 év feletti beoltott állampolgára okostelefont kap az államtól - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök a Gyija.Summit február 8-i találkozás során. Először Zelenszkij kijelentette, hogy a program Ukrajna minden 60 év feletti állampolgárára vonatkozik - írja az Epravda.com.ua. Később a Digitális Átalakítási Minisztérium hozzátette, hogy a program csak a beoltott nyugdíjasok számára lesz érvényes. A polgárokat arra kérik, hogy válasszanak nevet a programnak – így az elnök elektronikus szavazást mutatott be az ukránoknak a Gyija alkalmazáson  keresztül. A lehetőségek között szerepel az eSmartfon, Babusjafon, eBabusja, eDidusj. A szavazások már elérhetők Gyija alkalmazásban -  mondta Zelenszkij.

Vörös zónába kerül Kárpátalja

Február 11-e éjféltől vörös zónába kerül Kárpátalja, Luhanszk és Hmelnickij megye. Az állami technogén-ökológiai és a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság döntésének értelmében 2022. február 11-től Kárpátalja, Luhanszk és Hmelnickij megyék vörös karanténzónákba kerülnek -  közölte RBC-Ukraine Oleh Nyemcsinovra, a Miniszterelnökséget vezető miniszterre hivatkozva. A "vörös" zónában bankok, benzinkutak, állatorvosi boltok, gyógyszertárak és minden élelmiszerbolt működhet. Az oktatási intézmények akkor működhetnek, ha az alkalmazottak 100%-a rendelkezik "zöld" COVID-tanúsítvánnyal.

A boncolás előtt tért magához egy férfi, akit három orvos is halottnak nyilvánított

A bizarr eset egy 29 éves férfival, Gonzalo Montoya Jiménezzel történt meg, aki épp egy spanyolországi börtönben, Asztúria tartományban töltötte büntetését. A férfit három orvos is halottnak nyilvánította, mielőtt a boncasztalra került. A férfi egyik nap a névsorolvasáskor nem reagált, ezért az őrök a cellájához siettek, ahol eszméletlenül találták meg. Nem látszott rajta erőszakosság jele, de mégsem mutatott életjelet - írta a Science Alert-re hivatkozva az Origo. A férfi teste cianózistól kékült el, amit az oxigénhiány vagy a vérkeringés leállása is kivált. A kórház tisztviselői a spanyol médiának azzal magyarázkodtak, hogy Gonzalo katalepsziás lehetett, ami eszméletvesztéssel és az izmok mozdulatlanságával jár, ezért nem mutatott életjelet. Családja azt állította, hogy a rab epilepsziás volt, és az erre kapott gyógyszerek elhagyása vagy túladagolása válthatta ki nála ezt a különös reakciót.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.