MTI

| 2022. 03. 01. – 19:16

Ukrajna az európai család része, de egy ország csatlakozása az Európai Unióhoz az elvárt reformok okán hosszú időt igénylő folyamat - nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök.

Az MTI azt írja, hogy a Le Soir című napilap tudósítása szerint a belga kormányfő úgy fogalmazott:

"meg kell fognunk Ukrajna kinyújtott kezét, de  ha gyorsan akarjuk ezt, akkor a partnerség másik formáját kell megtalálnunk".

Hozzátette:

reméli, hogy a háború minél hamarabb véget ér, és elkezdhető lesz az együttműködés Ukrajnával a célkitűzések alapján.

Jelenleg Ukrajna a Keleti Partnerség keretében működik együtt az Európai Unióval, nem tagjelölt ország. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, az azonnali uniós tagságra vonatkozó kérelmet írt alá, új, különleges eljárás lefolytatására szólítva fel.

A The Brussels Times című lap a sajtóértekezleten elhangzottakból azt emelte ki, hogy De Croo dicsérte Európa egységét és gyors reagálását az ukrajnai orosz invázióra, de arra is figyelmeztetett, hogy a háború következményei Belgiumban is érezhetőek lesznek.

"Őszintének kell lennünk ezzel kapcsolatban: a háború instabilitáshoz vezet. Ezt meg fogjuk érezni"

- fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, a belga kormány sürgeti az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan intézkedéscsomagot, amely a lehető legnagyobb mértékben tompítja a negatív gazdasági hatásokat.

De Croo szerint lehetetlen megjósolni, hogyan alakul a helyzet a következő hetekben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Európa számíthat a világ más részeinek segítségére is. "Jó partnereink vannak szerte a világon, például az Egyesült Államok, Kanada és Svájc is csatlakozott az európai egységhez" - mondta. "Ez a kollektív válasz a legjobb garancia a biztonságunkra" - fogalmazott.

A belga kormányfő arról is tájékoztatott, hogy mintegy 290 belga állampolgár tartózkodik jelenleg Ukrajnában, kollektív hazatelepítésük - a légtérzár miatt - egyelőre nem lehetséges.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek