MTI

| 2022. 03. 01. – 19:00

Tokió nem kezd nukleáris megosztásról szóló tárgyalásokba az Egyesült Államokkal, Japán továbbra sem gyárt atomfegyvereket, a területén pedig nem engedi őket tárolni – szögezte le kedden Kisi Nobuo védelmi miniszter.

A tárcavezető újságírók előtt emellett kizárta azt is, hogy japán repülőgépek vészhelyzet esetén, akár békeidőben amerikai nukleáris fegyvereket szállítsanak - írja az MTI-

Abe Sindzó volt miniszterelnök vasárnap, az ország biztonságával foglalkozó televíziós műsorban úgy vélte,

ideje megfontolni a nukleáris megosztásról szóló megbeszéléseket Washingtonnal Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán.

Abe – aki 2006-tól 2007-ig, valamint 2012 és 2020 között volt miniszterelnök – leszögezte: nagyon fontos átlátni, miként lehet fenntartani a globális biztonságot, és nem lehet tabuként kezelni a valóságot, amelyben élünk.

Abe javaslatát utódja, a hirosimai származású Kisida Fumio – aki az atomcsapás sújtotta város képviselőjeként került a törvényhozásba –, valamint Hajasi Josimasza külügyminiszter is elvetette, Peking pedig máris tiltakozását fejezte ki az elhangzottak miatt. A kínai külügyminisztérium azt vetette Abe szemére, hogy szavait “átitatja a militarizmus.

Japán a második világháború végéig megszállás alatt tartotta Kína egyes részeit.

Japán az egyetlen ország, amelyet atomtámadás ért történelme során.

A szigetország a második világháború vége óta az Egyesült Államok szövetségeseként élvezi az amerikai atomfegyverek nyújtotta biztonságot – mutatott rá a Kyodo japán hírügynökség.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek