Hirado.hu
| 2022. 03. 10. – 14:30

Egyre többen jelentkeznek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására, hogy önkéntesként beálljanak az ukrán hadseregbe, és harcoljanak az oroszok ellen. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter 20 ezer önkéntesről beszél, akiknek kétharmada külföldről hazatérő honfitársa.

Németország és egyes balti államok máris büntetlenséget ígérnek azon állampolgáraiknak, akik fegyvert ragadnának egy másik európai állam területén, két másik ország harcában - írja a Hirado.

Az ukrán hadsereg szerdai közlése szerint az utóbbi napokban mintegy 14 500 ember érkezett Ukrajnába azzal a céllal, hogy részt vegyen az orosz erők elleni harcokban.

Túlnyomórészt olyan hazatérő ukránokról van szó, akik úgy döntöttek, részt vesznek az ország védelmében. Az ukrán hadsereg szerint ez nagyjából 12 ezer főt tesz ki, rajtuk kívül pedig még számos külföldi állampolgárt várnak Kijevbe, akik beléphetnek az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiója elnevezésű militáns szervezetbe.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint „több ezer” külföldi jelentkezett önkéntesnek, hogy Ukrajna oldalán harcoljon. Kuleba vasárnap azt mondta: a világ 52 országából csaknem 20 ezren jelentkeztek, hogy fegyvert fogjanak az ukránokért.

A német Der Spiegel hírmagazin szerint korábban Afganisztánban és Irakban edződött amerikai veteránok, leszerelt brit tengerészgyalogosok mellett igen népszerű az ukrajnai fegyveres ellenállás gondolata a volt szovjet tagállamokban, különösen a balti államokban és Georgiában.

A Spiegel ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az ukrán kormány állításait nem lehet függetlenül ellenőrizni, ezért „feltételezhető, hogy azok többé-kevésbé eltúlzottak”.

A Területvédelmi Légió immár legalább 1000 önkéntesből áll – köztük amerikaiak, britek, belgák, sőt még közismerten pacifista japánok is – de több száz német állampolgár is érdeklődik a fegyveres harc iránt – számolt be a német hírmagazin.

Orosz álláspont: „Hétszer is gondolja meg”, aki fegyvert emel ránk

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogolystátus – figyelmeztetett korábban Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közölte, hogy a tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten mintegy kétszáz horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén.

„A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet” – mondta a vezérőrnagy, aki azt tanácsolta, hogy „hétszer is gondolja meg”, aki Ukrajnába akar utazni, hogy ott az oroszok ellen harcoljon.

Németország nem fogja megakadályozni, hogy állampolgárai harcoljanak

A Business Insider arról ír, hogy németek százai titkosított csevegőcsoportokban értekeznek arról, hogy beállnának önkéntes katonának. Civil önkéntesek mellett a német hadsereg, a Bundeswehr tartalékosai, továbbá műszaki szakemberek is azt tervezik, hogy belépnek az ukrán „idegenlégióba”. Egyes leszerelt katonák már meg is érkeztek a háborús övezetbe – erősítette meg a Focus Online.

A német kormány nem fogja megakadályozni, hogy állampolgárai Ukrajnába utazzanak harcolni, és a német igazságszolgáltatás részéről sem kell következményektől tartaniuk – számolt be Nancy Faeser német belügyminiszter szóvivőjére hivatkozva a Tagesspiegel. Lettország belügyminisztere szintén azt ígérte, hogy mentesülnek az igazságszolgáltatás alól azok a lett állampolgárok, akik önként csatlakoznak az ukrán fegyveres erőkhöz.

A német szóvivő hozzátette, hogy a belügyminisztérium csak azoknak az állampolgároknak az ukrán vízumkérelme ügyében indít vizsgálatot, akiket a hatóságok korábbi tevékenységük alapján „szélsőséges érzelműnek” tartanak.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek