Közélet | 2022. 03. 10. – 11:30 |
Tiltakozásul Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt lemondott orosz állampolgárságáról Leonyid Nyevzlin Izraelben élő orosz milliárdos. Fotó: Internet

Hirdetés

Tiltakozásul Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt lemondott orosz állampolgárságáról Leonyid Nyevzlin Izraelben élő orosz milliárdos, Mihail Hodorkovszkij egykori üzlettársa – jelentette a Háárec című újság honlapja szerdán.

„Minden, amihez (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) hozzáért, halott” – írta a Facebookon a Jukosz olajtársaság egyik egykori alapítója, aki a húsz évvel ezelőtt menekült Oroszországból Izraelbe, közli az MTI.

„A háború ellen vagyok. A megszállás ellen vagyok. Ellenzem az ukrán nép elleni népirtást.

Izrael állampolgára vagyok, és ha egy második állampolgárságra gondolok, büszke lennék az ukrán útlevélre” – írta Nyevzlin, akinek Irina nevű lánya Juli Edelsteinnek, az izraeli Likud párt politikusának, a kneszet (parlament) volt házelnökének a felesége.

A Háárec című újság negyedét is tulajdonló, 62 éves orosz-izraeli üzletember 2003-ban hagyta el Oroszországot, és vándorolt Izraelbe. Később távollétében gyilkossági összeesküvés vádjával eljárást indítottak ellene, és 2008-ban, távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az orosz kormány a kiadatását kérte Izraeltől, de az izraeli igazságügyi minisztérium tiltakozott,

és úgy határozott, hogy a kiadatási kérelemben szereplő összes bizonyíték elfogadhatatlan.

A legfelsőbb bíróság szintén foglalkozott az üggyel. Határozatában megerősítette az igazságügyi minisztérium álláspontját, és szintén kimondta, hogy a Nyevzlin elleni „bizonyítékok” csak szóbeszédeket tartalmaznak, s nem indokolják a kiadatását.

Hirdetés

Forrás

MTI