A vizeletben megjelenő vér ijesztő lehet, éppen ezért nagyon fontos mielőbb kideríteni a panasz kiváltó okát, hogy a megfelelő kezelést kaphassa a beteg.

A véres vizeletet előidéző leggyakoribb okokat dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa foglalta össze - írja a Házipatika.com.

Húgyúti fertőzés

Bár nőknél gyakoribb, férfiakat is érinthet a húgyúti fertőzés, amelynek egyik tünete a véres vizelet. A fertőzés rizikófaktorai közé tartoznak a prosztataproblémák és a katéterezés egyaránt. Gyakori és sürgető vizelési inger, a húgycsőben fellépő fájdalmas és égő érzés, esetleg a vizelet szagának, színének megváltozása esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Szintén szakember felkeresése javasolt akkor, ha láz, hányinger, hányás vagy hátfájdalom jelentkezik - ebben az esetben ugyanis a fertőzés valószínűleg elérte a vesét.

Vese- és hólyagkő

Ha a vese szűrő és kiválasztó funkciójának egyensúlya felborul, a vizeletben apró kristályok jelenhetnek meg, amelyek nem tudnak feloldódni, így lassan kövekké formálódnak. A húgyhólyagban is lehetnek kövek, amelyek gyakran a felső húgyutakból kerülnek oda. A kisebb kövek többnyire spontán ürülnek vizelés során, a nagyobbak azonban a vesében és/vagy a hólyagban maradnak. Ezek a véres vizeleten túl derékfájdalmat, gyomorfájást, megváltozott vizeletet, lázat és hányingert okozhatnak.

Prosztatamegnagyobbodás

A megnagyobbodott prosztata nyomhatja a húgycsövet, ami vizelési nehézséghez vezethet. A kompenzálás érdekében a hólyag erőteljesebben dolgozik vizeletürítéskor, ez pedig károsodást, vérzést is okozhat. A prosztatamegnagyobbodásnak gyakori tünete még a gyakori vizelési inger, a nehezen induló vizelés és a hólyag folyamatos teltségérzete.

Katéterezés

A vizeletkatéter egy rugalmas cső, amely segíti a vizelet ürítését a húgyhólyagból. Belső és külső katéterezés is létezik, és mindkét típusnál fennáll a kockázata, hogy bizonyos baktériumok - a húgycsőbe jutva - elszaporodnak, emiatt pedig húgyúti fertőzés alakul ki. Ennek az egyik ritkább tünete a véres vizelet.

Glomerulonephritis

A glomerulusok a vesékben található hajszálér-gomolyagok, amelyeken keresztül kiválasztódik a vizelet. Heveny gyulladásuk súlyos panaszokkal jár, de többnyire jóindulatú betegségről van szó. Tipikus tünete a deréktáji fájdalom és vérvizelés, amely a vizeletelválasztás csökkenéséhez, súlyosabb esetben megszűnéséhez vezethet. A panaszok jelentkezésekor minél előbb orvoshoz kell fordulni, főleg akkor, ha légzési nehézség és központi idegrendszeri tünetek is jelentkeznek.

Bizonyos gyógyszerek

A véres vizelet megjelenésekor érdemes végiggondolni a gyógyszerszedést is, ugyanis egyes készítmények is okozhatnak ilyen tünetet. Főként a vérhígítók, a nem szteroidos gyulladáscsökkentők és egyes kemoterápia alatt szedett szerek idézhetik elő a véres vizelést.

Prosztatarák

A prosztatarák tünetei szerteágazóak. Jelentkezhet többek között medencetáji fájdalom, derékban vagy belsőcombokban érzett fájdalom, fájdalmas - esetleg vértartalmú - ejakuláció, étvágytalanság, fogyás és véres vizelet is. Ha bármilyen gyanús tünet jelenik meg, minél előbb urológushoz kell fordulni!

Hólyagrák

A hólyagráknak kezdetben csak kevés tünete van, de a vizelet színének megváltozása vagy a vér megjelenése is utalhat a betegségre. Gyanús lehet még a vizelési nehézség és fájdalom, a sürgető éjszakai vizelési inger és a vizelési képtelenség is. Ezek fennállása esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni!

Csak a diagnózisra épülhet hatékony kezelés

"Elsősorban egy alapos kivizsgálással el kell döntenünk, mi okozza a vér megjelenését a vizeletben. Ha megvan a diagnózis, annak következményeként rendelhetünk el például antibiotikus kezelést, izomlazítókat, vesekő-eltávolítást vagy akár daganatellenes kezelést" - ismertette az urológus. "Minél előbb fordul orvoshoz egy páciens, annál előbb elkezdődhet a gyógyítás, és jó eséllyel rövid időn belül megszabadulhat ettől a panasztól" - tette hozzá.