MTI

| 2022. 03. 11. – 09:30

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), sürgősségi eljárás keretében felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a Novaja Gazeta című lap véleménynyilvánítási szabadságát - tájékoztatott a strasbourgi testület csütörtöki sajtóközleménye.

Február 26-án az orosz médiahatóság felszólította az országos tömegtájékoztatási eszközöket, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hitelesnek minősített forrásokból közöljenek információkat - írja az MTI.

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy azok a médiumok, amelyek félretájékoztató információkat közölnek, súlyos pénzbírságot kapnak, és korlátozzák elérhetőségüket.

A médiafelügyelet többek között a Novaja Gazetáról állítja azt, hogy hamis híreket közöl.  

Az EJEB felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely a hírlap tevékenységének megszüntetését célozza, és az olyan határozatoktól is, amelyek megfosztják az újságot a véleménynyilvánítási jogától.  

Az Európa Tanács tagállamaként Oroszország köteles lenne betartani az EJEB döntéseit. Csütörtökön azonban Moszkva bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a szervezet munkájában. Az ország tagsága a szervezet alapokmányának 7. cikke értelmében a folyó pénzügyi év végén szűnik meg.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek