HáziPatika.com

| 2022. 03. 11. – 07:54

A bőrrák mellett a prosztatarák a férfiakat érintő második leggyakoribb rákfajta. Fontos tudni, hogy ennek a rákfajtának jók a gyógyítási esélyei, viszont ehhez kulcsfontosságú a korai felismerés.

A prosztatarák kialakulásának megakadályozásáért is sokat tehetünk - írja a Házipatika.com.

Kevesebb hús és tejtermék

Kutatások szerint azoknál a férfiaknál, akik több állati eredetű zsiradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, nagyobb a prosztatarák kialakulásának esélye. Fontos leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy ezek az ételek kifejezetten rákot okoznak, ugyanakkor kimutatták az összefüggést a nagy mértékben végzett fogyasztásuk, illetve a betegség között.

Sok brokkoli

A keresztes virágú zöldségekről, mint a karfiol vagy a brokkoli, több kutatás is bizonyította, hogy rákmegelőző hatásuk lehet. Éppen ezért ezeket is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe.

Dohányzásstop

A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásának esélyét növeli meg, hanem a prosztatarákét is. Egy 2010-ben készült kutatás szerint a dohányos férfiak körében 24-30 százalékkal nagyobb az esélye, hogy prosztatarákban halnak meg.

E-vitamin csak mértékkel

2014-ben jelent meg az a tanulmány, amely szerint a túlzásba vitt E-vitamin-fogyasztás növelheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Napi 15 mikrogrammnál többre nincs szüksége a szervezetnek ebből a vitaminból, így normál táplálkozás esetén nincs szükség rá, hogy táplálékkiegészítő formájában is szedjük.

Rendszeres ejakuláció

A rendszeres nemi élet, illetve önkielégítés is csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Egy ausztrál kutatás szerint a heti 5 alkalommal maszturbáló férfiak esetében 34 százalékkal kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek