Sport | 2022. 03. 11. – 14:00 |
Polgár Judit és a dubaji világkiállítás magyar pavilonja közös akciójaként a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját rendezik meg jövő vasárnap. Fotó: Internet

Hirdetés

Polgár Judit és a dubaji világkiállítás magyar pavilonja közös akciójaként a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját rendezik meg jövő vasárnap.

A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE honlapjának híre szerint a "Polgár Judit vs The World" elnevezésű eseményen minden idők legjobb női sakkozója 11 táblás online szimultánon tíz híres influenszerrel játszik és lesz még egy "világtábla" is - írja az MTI.

Ez utóbbi keretében virtuálisan milliók ülnek majd asztalhoz és csatáznak - élőben - egyetlen játékos ellen.

A szimultán során Polgár Judit összesen 6 milliós táborral rendelkező influenszerekkel és követőikkel vív meg, akik egyeztetve teszik meg lépéseiket, a "világtáblán" pedig gyakorlatilag az egész világ ellen játszik. A partiba bekapcsolódó valamennyi résztvevő szavazhat a következő lépésről az erre a célra létrehozott platformon. A rendszer a legtöbb játékos által javasolt lépést teszi meg. Igazodva a FIDE "2022 - A nők éve" elnevezésű kezdeményezéséhez, az egyik influenszertáblán női, egy másikon pedig gyermekközösség tagjai mérkőznek meg Judittal.

"Az esemény mérföldkőnek tekinthető a sakk világszintű népszerűsítésében, amely innovatív és vadonatúj formátumának köszönhetően rekordszámú résztvevőnek kínál különleges élményt. Természetesen a végeredmény fontos, de jobban várom az esemény kapcsán azt a mindenhol érzékelhető vibráló feszültséget és izgalmat, amikor a világ kihívja Juditot, a legendás sakk-királynőt" - idézte a honlap Arkagyij Dvorkovicsot, a FIDE elnökét.

"Izgatottan várom a kihívást, a befogadó, mindenki számára nyitott társadalmi eseményt, ami megerősíti bennünk: a sakk a virtuális univerzumban is összeköt minket" - fűzte hozzá Polgár Judit.

A mérkőzéseket a magyar pavilon dómjában az eseményre épített stúdióban, egyedi digitális sakktáblákon játsszák, Judit innen kommentálja a lépéseket és a stratégiákat, az influenszereket és táborukat is bevonva a beszélgetésbe, a budapesti stúdióból pedig profi kommentátorok és meglepetésvendégek támogatják a show-t.

A világ első interaktív közösségi sakk szimultánját a Twitch főoldalán élőben lehet majd követni.

Hirdetés

Forrás

MTI