MTI

| 2022. 03. 11. – 09:45

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erőknek a mariupoli gyermekkórház ellen elkövetett támadását - hangsúlyozta csütörtöki közös sajtóközleményében Josep Borrell, kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő és Janez Lenarcic, válságkezelésért felelős uniós biztos.

"Elborzadva látjuk, hogy az orosz fegyveres erők egyre több atrocitást követnek el, és a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb embereket veszik célba. A megszálló erők magatartása szégyenletes, elítélendő és teljesen elfogadhatatlan. Ezért a szörnyű bűncselekményért felelősségre fogják vonni az elkövetőket" - írta sajtóközleményében a két uniós tisztségviselő, közli az MTI.

Szerda este Kijev, egy mariupoli gyermekkórház elleni bombatámadással vádolta meg a térséget ostromló orosz erőket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, ukrán kollégájával Dmitro Kulebával folytatott csütörtöki megbeszélése után, azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ezek az állítások hamisak. Lavrov szerint a szóban forgó épületben már nem tartózkodtak egészségügyi dolgozók és szülőanyák, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyveresei táboroztak ott.

Sajtóközleményében Borrell és Lenarcic elítélte Mariupol és más ukrán települések orosz bombázást is. Mint hangoztatták, a nemzetközi humanitárius jog e súlyos megsértésének azonnal véget kell vetni. Emellett ismételten felszólították Oroszországot, hogy tegyen eleget a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek,

hagyja abba a katonai műveletet, tartsa tiszteletben a humanitárius folyosókat és tegye lehetővé a polgári lakosság evakuálását Ukrajna más részeiben.  

"Oroszország teljes felelősséget visel ezért a katonai agresszióért, valamint az általa okozott pusztításért és emberveszteségért" - húzták alá közleményében a két uniós tisztségviselő.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek