MTI

| 2022. 03. 12. – 17:32

Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés a segélyszállítmányoknak, ez jellemzi a magyar-ukrán határátkelőhelyeket - jelentette ki a pénzügyminiszter szombaton Záhonyban, miután látogatást tett a záhonyi határkirendeltségen.

Varga Mihály elmondta, Ukrajnából február 24. óta több mint 200 ezer menekült kelt át a két ország közös határszakaszán, a háborús helyzet ellenére a beléptetés nyugalomban és szervezetten zajlik, a cél pedig az, hogy az érkezőket minél humánusabban és gyorsabban be tudják léptetni Magyarországra - közölte az MTI.

A tárcavezető emlékeztetett, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, amelyben komoly szerepet kapnak a határokon szolgálatot teljesítő pénzügyőrök. A magyar vámhivatal rögtön a konfliktus első napján kidolgozta a könnyített vámkezelési eljárást, ami nagy segítség a menedékkérőknek, ugyanis az újfajta eljárás - a vámmentesség segítségével - rendkívül gyors beléptetést tesz lehetővé - hangoztatta.

Mára olyan gyakorlatot sikerült kialakítani a magyar-ukrán határon, amelyet más uniós országok is alkalmaznak és használnak, "ezzel egy jó példát tudunk mutatni más országok számára" - fogalmazott Varga Mihály.

Hangsúlyozta, a magyar-ukrán határállomásokon keresztül eddig több mint 1500 segélyszállítmány lépett ki Ukrajnába, ezeket a pénzügyőrök soron kívül és gyorsan léptetik ki Magyarországról, hogy minél hamarabb célba érjenek. Az ilyen szállítmányok ügyintézése gyors, egyszerű és adminisztráció nélküli, mert egy szóbeli nyilatkozat is elegendő - tette hozzá.

Varga Mihály megerősítette, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb a kormány számára, amely arra törekszik, hogy lehetőség szerint fegyverek ne mozoghassanak befelé az országba és kifelé Ukrajnába sem.

Volt már arra példa, hogy ilyen típusú behozatalt akadályoztak meg a pénzügyőrök - jegyezte meg Varga Mihály. A miniszter kifejezte reményét, hogy a menekültként az országba érkezők tiszteletben tartják a magyar jogszabályokat és jelentik, ha fegyver van náluk, mivel ebben az esetben minden ezzel kapcsolatos szankciót és intézkedést el lehet kerülni.

Emellett a magyar kormány célja az is, hogy semmiféle fegyverszállítmány ne kerülhessen át Magyarországról Ukrajnába - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek