Kárpátinfo.net


| 2022. 03. 14. – 09:30

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei, a Katolikus Karitász helyi segítőpontjával szoros együttműködésben, továbbra is azonnali segítséget nyújtanak a Barabásra érkező menekülteknek. Az elmúlt napokban a Segélyszervezet több száz menekült Záhonyra szállításában nyújtott segítséget.  
 
A munkatársak nemcsak az Ukrajnából érkező és a falun áthaladókat segítik,

hanem az összes olyan helyi családdal folyamatosan kapcsolatban állnak, akik rövid vagy hosszú távra menekülteket fogadnak be.

Őket napi rendszerességgel hidegélelemmel, hetente többször pedig főzéshez szükséges alapanyagokkal látják el. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyben dolgozó önkéntesei és munkatársai folyamatosan mérik föl a szomszédos településeket is. Gelénes, Vámosatya, Tiszaszalka és Csaroda falvakban számos olyan befogadó családnál laknak ukrán vagy kárpátaljai magyar menekültek, akiknek élelmiszerre és higiénés eszközökre van szükségük – nekik is segítséget nyújtanak.

A munkatársak példaként említettek egy nagyszülő párt, akiknek lánya és annak ukrán férje kint maradt, de 8 és 12 éves gyermekeiknek most ők nyújtanak biztonságos otthont. Az édesapa hadkötelesség okán nem hagyhatja el Ukrajnát, az édesanya kitart mellette, amíg lehet, így a szülőknek és gyermekeiknek egymástól külön kell élniük a mindennapokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet összesen több mint 200 főt lát el rendszeresen Barabáson és a környező településeken. A tárgyi adományok mellett többek között tolmácsolással, illetve adminisztratív ügyekben is támogatást nyújtanak, például azoknak, akiknek a továbbutazáshoz van szükségük papírokra.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján is több közösségi szállón és családoknál lakó menekültek élelmezését is segíti.

A háború kezdete óta több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátása érdekében a határ menti régióba. Eközben folyamatosan működteti segítő pontjait a határ mindkét oldalán, a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán, illetve a magyarországi Barabás településeken is. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben krízis szálláshelyeket alakított ki, a fővárosban pedig további szállásokat támogat. A segélyszervezet humanitárius irodát működtet Lembergben is, ahol egyrészt tevékenyen segítik a menekültek ellátását, miközben egy komplex segélyprogramot készítenek elő az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő szövetség tagjaként.

Él a Segélyszervezet 1353-as adományvonala, melynek hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is.

Ökumenikus Segélyszervezet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek