HáziPatika.com

| 2022. 03. 14. – 09:55

Ha edzés közben fáj a mellkasuk, a legtöbben azonnal arra gondolnak, hogy szívrohamuk van - a mellkasi fájdalom ugyanis a szívroham egyik legjellemzőbb tünete. Pedig más is állhat a háttérben. Cikkünkben végigvesszük a lehetséges mögöttes okokat.

Fontos tudni, hogy az edzés közben jelentkező mellkasifájdalomnem normális, és bizonyos esetekben a tünetektől függően azonnal orvoshoz kell fordulni vele - írja a témával foglalkozó cikkében a The Healthy. Ilyen például, ha a mellkasunkban tapasztalható nehéz, feszítő érzés és erős fájdalom a mozgás elkezdésekor jelentkezik, amikor pedig befejezzük az edzést, megszűnik. Ez ugyanis koszorúér-betegség vagy szívroham jele is lehet, idézi a lap dr. Jennifer Haythe kardiológust. A szakember azt mondja: ha szívprobléma váltja ki a tüneteket, akkor úgy érezhetjük, mintha egy elefánt ülne a mellkasunkon - írja a Házipatika.com.

Ugyancsak szívrohamra utalhat a nyak bal oldali részébe, a bal karba vagy az állkapocsba kisugárzó fájdalom, nyomás, valamint a hányinger, hányás, szédülés, szívdobogás vagy szédülés. Mivel a szívroham súlyos, életveszélyes esemény, minden olyan mellkasi tünetet, amit edzés közben tapasztalunk, meg kell osztanunk az orvosunkkal, hogy ki lehessen vizsgálni, szívprobléma áll-e a háttérben. Mint arra azonban dr. Jim Liu kardiológus rámutatott, nem ritka, hogy az edzés alatt érzett mellkasi fájdalom, szorítás nem szívrohamra utal. De akkor mi lehet a háttérben? Mutatjuk.

Izomhúzódás

Dr. Liu szerint, ha a mellkasi fájdalom csak bizonyos mozdulatoknál jelentkezik, vagy akkor, ha egy adott területen megnyomjuk a mellkast, nagy a valószínűsége, hogy izomhúzódás áll a háttérben. A terápia a sérülés súlyosságától függ: segíthet a pihenés, a jegelés, de sok esetben gyógyszeres kezelésre, gyógytornára is szükség lehet.

Asztma

Sok asztmás tapasztalhatja, hogy megerőltetés hatására - például testmozgáskor - köhögni kezd, illetve szorító érzés jelentkezik a mellkasában, magyarázza dr. Haythe. Ezt terheléses vagy testmozgás által kiváltott asztmának nevezzük, a tünetek a tüdőbe vezető légutak összeszűkülése miatt jelentkeznek. Ha úgy érezzük, mi is érintettek vagyunk, egyeztessünk orvosunkkal, mit javasol, hogyan javíthatnánk testmozgás közben a közérzetünkön.

Légúti fertőzés

Dr. Haythe azt mondja, ha nemrégiben gyógyultunk ki egy légúti fertőzésből - például náthából, influenzából -, esetleg még nem jöttünk rendbe teljesen, gyakori, hogy edzés közben mellkasi fájdalmat tapasztalunk. Súlyosabb fertőzés esetén, mondjuk, amikor "lábon hordunk ki" egy tüdőgyulladást vagy mellhártyagyulladást, légzéskor éles, szúró mellkasi fájdalmat érezhetünk.

Ha már túl vagyunk a megfázáson, és csak enyhe mellkasi fájdalmat tapasztalunk, elképzelhető, hogy elegendő lesz egy kis plusz pihenés: a testünk valószínűleg még nem tudott regenerálódni a betegség után. Amennyiben azonban a fájdalom súlyosbodik, vagy légzési nehézségeink vannak, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy kivizsgálja az okokat.

Bordaporcgyulladás

Mint arra dr. Liu rámutatott, a bordaporcgyulladás kifejezetten gyakori oka a mellkasfájdalomnak. A rendellenesség a szegycsontot és a bordákat összekötő porc gyulladása miatt alakul ki, előidézheti egyebek mellett a túl nehéz súlyok emelése vagy a megerőltető testmozgás is. A legtöbbször magától elmúlik, a terápia a tünetek, jellemzően a fájdalom csillapítását foglalja magába például iboprofentartalmú vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

Gyomorégés

Bármilyen testmozgás, amely nyomást gyakorol a hasra - beleértve a súlyemelést, egyes jógapózokat vagy a nagy terheléssel járó edzéseket - gyomorégést válthat ki, amelynek lényege, hogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és irritálja a nyelőcső felszínét. A gyomorégés a reflux egyik legjellegzetesebb tünete dr. Haythe szerint, aki arról is beszélt, hogy a savas felböfögés, a nehezített és fájdalmas nyelés, illetve a savanyú szájíz szintén utalhat refluxra. Reflux gyanú esetén egyébként ugyancsak érdemes orvoshoz fordulni, és egyeztetni az ilyenkor szükséges életmódbeli változtatásokról és gyógyszerekről.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek