MTI

| 2022. 03. 14. – 13:00

Az ukrajnai háború kitörése óta hétfő reggelig 1,758 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba - közölte a lengyel határőrség Twitteren.

Vasárnap 82,1 ezren keltek át a határon Ukrajna felől - írja az MTI.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője az RMF FM kereskedelmi rádiónak hétfő reggel adott interjúban elmondta:

nem lehet pontosan tudni, hogy a schengeni belső határokon át hány ukrajnai menekült utazott tovább Lengyelországból Európa más országaiba.

Dworczyk több tízezerre becsülte ezt a számot, a menekültek túlnyomó többsége azonban - mint mondta - Lengyelországban maradt.

Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a Twitteren közölte: péntektől vasárnap estig a lengyel államvasutak különvonataival 27 ezer, Németországba igyekvő menekültet szállítottak tovább.

A lengyel kormány az utóbbi napokban más uniós tagállamok kormányzataival egyeztetett a menekültek szállításának összehangolásáról. Ennek érdekében a múlt héten Gerald Darmanin francia és Nancy Feaser német belügyminiszter látogatott a lengyel-ukrán határra, a hét végén pedig a lengyel, az ukrán, a cseh, a francia, a német és az osztrák közlekedési tárca képviselői, valamint Adina Valean uniós közlekedési biztos tárgyaltak Krakkóban.

Szombat este Lengyelországban hatályba lépett az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény, amelyet aznap fogadott el sürgősségi eljárásban a parlament.

A jogszabály egyebek mellett térítésmentes orvosi ellátásra jogosítja a menekülteket. Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn a közszolgálati rádiónak adott interjúban közölte:

jelenleg több mint 1,8 ezer ukránt ápolnak lengyelországi kórházakban, a betegek közel fele gyermek.

Lengyelországba az elmúlt napokban mások mellett evakuálták az ukrajnai Lviv onkológiai gyermekkórházának pácienseit is.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Unió egészségügyi biztosa múlt hétfőn tett lengyelországi látogatásán bejelentette: az uniós tagállamok több mint tízezer kórházi helyet biztosítanak a sürgős orvosi ellátásra szoruló ukrajnai menekültek számára.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek