HáziPatika.com

| 2022. 03. 15. – 07:52

Hideg környezetben megemelkedik az A-vitamin szintje a szervezetben, mindez pedig közvetetten hozzájárul a zsírégetés fokozódásához - állítják osztrák kutatók. Felfedezésük ígéretes lehetőséget nyújthat akár új terápiás módszerek kifejlesztéséhez is az elhízás ellen.

Az emberi szervezetben, illetve általában véve az emlősökében legalább két típust különböztethetünk meg a zsírraktárak tekintetében, így beszélhetünk fehér és barna zsírszövetről. Amennyiben működése során testünk nem használja fel a táplálékkal bevitt összes kalóriát, a felesleg jellemzően a fehér zsírszövetekben tárolódik el. A barna zsírszövet funkciója viszont elsősorban a kalóriák elégetésében és a hőtermelésben rejlik. Az emberi test zsírraktárainak jellemzően több mint 90 százaléka fehér zsírszövet, főként a has, a fenék és a combok tájékán elhelyezkedve. Ha viszont a fehér zsírszövetet célzottan barnává lehetne alakítani, úgy az egy új lehetőséget jelentene a súlygyarapodás és az elhízás elleni küzdelemben - írja a Házipatika.com.

Mint azt az intézmény közleménye írja, a Bécsi Orvostudományi Egyetem endokrinológiára és anyagcserére szakosodott részlegének kutatói dr. Florian Kiefer vezetésével sikeresen demonstrálták laboratóriumi kísérletekben, hogy mérsékelten hideg körülmények között emelkedik mind az A-vitamin, mind annak egy szállítóanyaga, a retinolkötő fehérje szintje a vérben. Szervezetünk az A-vitamint a májban tartalékolja, és a kísérletek tanúsága szerint a hideg erősíti a vitamin kiválasztódását, egyben a zsírszövetek felé történő áramlását. Az A-vitamin hatására pedig a fehér zsírszövetek barnaként kezdenek viselkedni, azaz a folyamat magasabb mértékű zsírégetéshez vezet.

Amikor dr. Kiefer és kollégái genetikai módosítással blokkolták a retinolkötő fehérje működését egerek szervezetében, a rágcsálóknál egyszeriben elhalványult az A-vitamin szintjének hideg hatására történő megugrása, így pedig a fehér zsírszövetek működése sem váltott át más üzemmódba. "Mindennek következtében a zsíroxidáció és a hőtermelés terén zavar keletkezett, ezáltal az egerek többé nem voltak képesek megvédeni magukat a hidegtől" - summázta Kiefer. Ezzel szemben a megnövekedett A-vitamin-szint hatására az emberi fehér zsírsejteken egyre inkább a barna zsírsejtek jellemzői mutatkoztak meg, így emelkedett az anyagcsere-aktivitásuk, tehát az energiafelhasználásuk is.

"Eredményeink alapján az A-vitamin fontos szerepet játszik a zsírszövetek működésében, valamint a teljes energia-háztartásra kihatással van. Mindazonáltal ez önmagában nem indok a nagy mennyiségű A-vitamin-pótlásra, hacsak nem orvost rendelte el, mivel kritikus, hogy az A-vitamin a megfelelő sejtekhez és a megfelelő időben jusson el" - magyarázták a Molecular Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. "Felfedeztünk egy olyan folyamatot, amely által az A-vitamin képes szabályozni a zsírégetést és a hőtermelés hideg körülmények között. Ez segítséget jelenthet új terápiás módszerek kifejlesztésében, kihasználva ezt a specifikus mechanizmust" - tették hozzá.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek