Közélet | 2022. 03. 15. – 15:00 |
Több mint hatvan százaléknyian pedig semmilyen román katonai segítség küldésével nem értenek egyet. Fotó: Internet

Hirdetés

A romániai lakosság közel nyolcvan százaléka elutasítja, hogy Románia katonákat küldjön Ukrajnába, több mint hatvan százaléknyian pedig semmilyen román katonai segítség küldésével nem értenek egyet. A Curs közvélemény-kutató cég az orosz–ukrán háború kapcsán végzett felmérést, amely kitér a pártok népszerűségére is – közölte a Magyar Nemzetre hivatkozva a Hirado.

A napilap szerint a romániai adatokból az is kiderül, hogy keleti szomszédunk polgárait leginkább az energiahordozók és az élelmiszerek árának növekedése aggasztja.

A kutatás szerint a válaszadók kilencvenkilenc százalékát nagyon aggasztja az áram árának növekedése.

Az élelmiszerárak kapcsán kilencvennyolc, a földgázé esetében pedig kilencvenhat százalékos ez az arány. Az ukrajnai háború azonban csak a negyedik helyen áll a „aggodalmi listán”, bár itt is magas az arány: a válaszadók kilencvenhárom százaléka tartja nagyon aggasztónak a helyzetet, s nyolcvankilenc százaléknyian attól tartanak, hogy a háború Romániára is átterjedhet. A megkérdezettek nagy többsége egyetért az ukrajnai menekültek befogadásával, támogatja a humanitárius segélyek küldését és az Oroszország elleni európai uniós szankciókat.

A Nicolae Ciuca vezette bukaresti kabinet egyébként már néhány nappal a háború kitörése után úgy döntött, élelmiszer, víz és gyógyszerek mellett logisztikai segítségként golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert, valamint katonai felszerelést is küld Ukrajnának.

Az utóbbi hetekben megerősödött a kormányzó pártok népszerűsége.

A friss adatok szerint magabiztosan vezeti a támogatottsági listát a hatalmon lévő és a védelmi minisztériumot is irányító Szociáldemokrata Párt harminchat százalékkal. A második helyen a szintén kormányon lévő – a miniszterelnököt adó – nemzeti liberálisok állnak húszszázalékos népszerűséggel. Csökkent az oltásellenes, egyes elemzők szerint orosz anyagi támogatásban részesülő ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség reputációja, amely tizennégy százalékra esett vissza.

Nagyot zuhant a liberális, szintén az ellenzéket erősítő Mentsétek meg Romániát Szövetség népszerűsége, a párt jelenleg nyolc százalékon áll.

Hirdetés

Forrás