MTI

| 2022. 03. 17. – 14:30

Három ember meghalt, több mint 160-an megsérültek Japán északkeleti részén a szerda éjjeli, a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű földrengésben.

A földmozgás az ország 12 prefektúráját sújtotta. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrára - írja az MTI.

Az érintett területeken működő atomerőművek biztonságos működését nem zavarta meg a földmozgás.

Kisida Fumio kormányfő elmondta, még négy halálesetet vizsgálnak, amely összefüggésben állhat a földrengéssel.

A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény Fukusima és Siroisi-Zao állomás között. A vonaton utazó 78 utas sértetlenül átvészelte a balesetet, de csütörtöktől egy szakaszon a szuperexpressz ideiglenesen nem közlekedik.

A földrengés fészke 57 kilométeres mélységben volt a Fukusimához közeli vizekben. Az elemi csapás az ország keleti és északkeleti részében áramkimaradásokat okozott, amelyek több mint 2,2 millió – ezen belül csak Tokióban 700 ezer – háztartást érintettek – közölte a TEPCO áramszolgáltató vállalat.

A szolgáltatást azóta nagyrészt helyreállították.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A cunami több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek