Politika | 2022. 03. 18. – 08:15 |
Öt nap után szabadon engedték túszejtői a délkelet-ukrajnai Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot, cserébe az ukránok által elfogott kilenc fiatal orosz katonáért. Fotó: Internet

Hirdetés

Öt nap után szabadon engedték túszejtői a délkelet-ukrajnai Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot, cserébe az ukránok által elfogott kilenc fiatal orosz katonáért – közölte az ukrán elnöki hivatalra hivatkozva a Hirado.

Fedorov a csere után visszatért a melitopoli polgármesteri hivatalba, ahol Volodimir Zelenszkij is meglátogatta.

Az ukrán elnök kitüntette a polgármestert, amiért „nem működött együtt orosz fogvatartóival”

– közölte az ukrán elnöki hivatal a Telegramon.

A polgármestert több más helyi tisztségviselővel együtt a múlt héten ejtették foglyul orosz katonák. Az ukrán parlament szóvivője szerint Fedorovra egy tízfős csoport támadt rá, akik egy műanyag zsákot húztak a fejére.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében közölte, hogy az emberrablás a genfi egyezmény értelmében háborús bűncselekménynek minősül,

eszerint ugyanis háborúban tilos civileket túszul ejteni.

„Melitopol polgármesterének elrablását, valamint az orosz megszállók által ukrán földön elkövetett háborús bűncselekményeket az ukrán bűnüldöző szervek gondosan dokumentálják, hogy később ezekért a tettekért felelősségre vonhassák őket” – közölte a minisztérium.

Hirdetés

Forrás