MTI

| 2022. 03. 18. – 20:00

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat - közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a Fővárosi Nagycirkusz manézsában rendhagyó társulati ülést tartottak csütörtökön az Ukrajnából menekült artistaművészek, gyermekek, szülők és oktatók helyzetéről.

A megbeszélésen szó esett az ideérkezők teljes ellátásáról, foglalkoztatásáról,

a magyar és ukrán cirkuszi iskolák együttműködéséről, valamint a cirkuszművészet megbonthatatlan egységéről - áll a közleményben.

A közleményben Fekete Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát idézik, aki nyitóbeszédében kiemelte: a Fővárosi Nagycirkusz kapui minden artista számára nyitva állnak. "Komoly felelősségünk van, példát kell mutatnunk, üzeneteket kell közvetítenünk nemcsak Magyarország, de az egész világ számára" - hangsúlyozta.

Mint írják, az elmúlt hetek során Ukrajnából több száz artistaművész érkezett Magyarországra: gyerekek, szülők, artista tanárok és artista növendékek.

Fekete Péter köszönetét fejezte ki a magyar cirkuszművészetben létrejött összefogásért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, az INspirál Cirkuszközpontnak, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumnak, a Recirquel Társulatnak és a Balance Akrobatika & Torna Clubnak. Az államtitkár kiemelte, hogy ebben a különleges történelmi helyzetben a művészek tanulhatnak egymástól, egymás kultúrájából, szakmai tudásából.

A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai jelenleg száz fő napi háromszori étkezéséről gondoskodnak, segítenek a nagy mennyiségű adományok elosztásában, a tolmácsolásban és a napi feladatok gördülékeny lebonyolításában. Az itt tartózkodás időszaka alatt a Fővárosi Nagycirkusz a felnőtteknek kétféle lehetőséget tud ajánlani: a fiatalok felügyelete mellett önkéntesként segíthetik az intézmény munkáját, illetve a hivatalos munkavállalást.

Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatója szerint a munkavállalás jogi kereteinek megteremtése, a bejelentés és az adminisztráció folyamatosan zajlik.

A Fővárosi Nagycirkusz a teljes ellátáson és a fizetéssel járó munkakörök biztosítása mellett különböző programokat is szervez a menekülteknek.

Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium igazgatója elmondta: szeptembertől decemberig Kijevben képeztek egy magyar osztályt, októberben pedig a Szinergiák műsorsorozat keretén belül a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia Circle című produkcióját láthatta a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban.

Hozzátette: a március 22-én és 23-án látható Szentivánéji Álmodók című előadásuk teljes bevételét az itt lévő artistákra és artista tanárokra fordítja a cirkusz, mindenekelőtt rekviziteket fognak számukra biztosítani. Szeretnék megteremteni a körülményeket a Művésztelepen és a próbahelyiségekben ahhoz, hogy alkotni és gyakorolni tudjanak.

Elmondta: a cirkuszi világnap alkalmából, április 16-án egy közös fellépést terveznek az ukrán és a magyar artisták.

Az eseményen a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia és a Harkovi Cirkusz Stúdió oktatói köszönetüket fejezték ki befogadásukért.

Fekete Péter hangsúlyozta: nem rekeszthetjük ki az orosz artistákat, ugyanolyan szeretettel kell fordulniuk feléjük, ahogy eddig tették. "Példát kell mutatnunk egymásnak és a világnak, miszerint a cirkuszművészeten belül bőrszínre, politikai helyzetre, ideológiai gondolkodásra, identitásra való tekintet nélkül, egymásba vetett hittel, együtt dolgozunk" - mondta.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek