Kárpátinfo hetilap


| 2022. 03. 19. – 12:22

Elkészült és letölthető az a mobilapplikáció, amelyen keresztül elérhető több mint 270 kárpátaljai magyar mesejáték. A mesék egy „csokorba” gyűjtésének igénye már évekkel ezelőtt felmerült. Az alkalmazás fejlesztése itt, Kárpátalján valósult meg a múlt évben és mostanra gazdag és egyedi forrássá vált.

A kárpátaljai magyar mesék hangjátékokká való feldolgozásának története 2009-re nyúlik vissza, amikor a Sion Rádió elindította a Kárpátaljai magyar mesék hétvégi rovatát. A rovatba gyűjtő-, stúdió- majd szerkesztési munka után kerültek be azok a gyöngyszemek, melyek kimondottan szülőföldünkről származtak.

Az évek során a feldolgozott mesék száma egyre bővült. A kárpátaljai magyar népmeséken túl Weinrauch Katalin, Király-Benedek Lőrinc, Németi Anett, Kurmai-Ráti Szilvia meséivel is találkozhattak a hallgatók, immár a Pulzus FM 92.1 adásában.

A 2019-es év új lendületet hozott a rovatra nézve, ugyanis a Pulzus FM meghirdette az I. Üveghegy meseíró pályázatot, amelyre száznál is több pályamunka érkezett. Ezt követte sorban a második, majd a harmadik felhívás 2020-ban, aztán 2021-ben, melyekre szintén sok kárpátaljai magyar gyerek és felnőtt küldött be mesét.

A folyamat felkeltette magyarországi, délvidéki, felvidéki és erdélyi emberek figyelmét is: többen jelentkeztek mesékkel a felsorolt helyekről.

– A meseszövegek útja a hangjátékká válásig viszonylag hosszú folyamat – mondja Kurmai-Ráti Szilvia, a kárpátaljai magyar mesék megszólaltatója. – Mesemondóként előbb megismerkedem a történettel: belsővé teszem, hogy életet tudjak adni neki a hangomon keresztül. Végig gondolom, milyen hangfekvés, hangmagasság, ritmus stb. illene az egyes szereplők megszólalásaihoz: a cél, hogy minél hitelesebben tükröződjön vissza a jelzett érzelmi állapot. A stúdiómunka után következik a számítógépes technikai rész: a hanganyag megvágása (esetleges szóbakik vagy hangsúlyhibák nyomán keletkező részek törlése). Ezután jön a legkedvesebb, de egyben legnehezebb és legidőigényesebb feladat számomra: az úgynevezett virtuális projekt, magyarul a letisztázott hangjáték elkészítése. Itt választom ki azokat a zenei aláfestéseket és hanghatásokat, amelyeket emocionálisan odaillőnek tartok egy adott történéshez, megszólaláshoz. Hogy ezt meg tudom tenni, egy fontos személyiségjegyemnek köszönhetem, ez pedig a szuperérzékenységem. A meseszereplők is épp azokat az alapérzelmeket élik meg, mint a valóságos emberek: hol örömöt, hol félelmet, hol szomorúságot vagy éppen haragot. A művészetnek a fülünkre ható vállfajai közül a zene meg tud szólalni ujjongó, bánatos, szorongó vagy dühös hangon: ezek mind segítségemre vannak a munkában.

Elkészült és letölthető az a mobilapplikáció, amelyen keresztül elérhető több mint 270 kárpátaljai magyar mesejáték. A mesék egy „csokorba” gyűjtésének igénye már évekkel ezelőtt felmerült. Az alkalmazás fejlesztése itt, Kárpátalján valósult meg a múlt évben és mostanra gazdag és egyedi forrássá vált.

A kérdésre, hogy miért jobb egy gyereknek, ha ezeket a hangjátékokat választja, ahelyett, hogy képernyőn nézi a meséket, a mesemondó ezt válaszolta:
– Négy gyermekem van, a legkisebb négyéves. Korlátozzuk a képernyős tartalmakat számukra, jobban örülünk, ha inkább egymással játszanak, színeznek, gyurmáznak, rajzolnak. De megfigyeltem, hogy a mesehallgatás és az elmélyült kézműves munka egymás pompás kiegészítői náluk! Mentálhigiénés segítő szakemberként is tudom, hogy a „csak” füllel érzékelhető történet élénk belső képalkotással jár, a jó mese pedig kiváló feszültségoldó, megvidámítja a szívet és derűlátó szemléletmódra tanít. Nem is beszélve arról, hogy ezek a mesék és hangjátékok a sajátjai az itteni magyaroknak!

Az applikáció a Kárpátaljai Magyar Hangosmesék kifejezés segítségével található meg a Gplay-ben.

– Egyelőre androidos készülékeken érhető el az alkalmazás, amelynek elkészítését szoftverfejlesztőként önkéntesen vállaltam. Mindegyik mese ingyenesen meghallgatható, s az applikáció reklámmentes: szeretettel ajánljuk kicsiknek és nagyoknak! – mondta el Kurmai István, az applikáció fejlesztője.

-dobronyi-


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek