Életmód | 2022. 03. 02. – 06:23 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A székrekedés legismertebb okai között a rostokban szegény táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a székletvisszatartás és a mozgáshiányos életmód szerepel. Csakhogy ezeken kívül még jó néhány olyan dolog van, ami szorulást okozhat - olyasmik, amikre valószínűleg nem is gondolnánk.

Pajzsmirigy-alulműködés

Nem mindenkinek lesz székrekedése, aki ilyesmiben szenved, de a gyakori, folyamatosan visszatérő szorulás pajzsmirigyproblémára is utalhat, mivel ennek a szervnek a működése hatással van az anyagcserére - írja a Házipatika.com.

Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók, különösen a narkotikumok az emésztőrendszer működését lelassíthatják. Ha valakinek ilyesmit kell szednie, gyakran javasolják mellé valamilyen enyhe hashajtó használatát is.

Csokoládé

Az arra hajlamosaknál a csokoládé, illetve a csokoládéban lévő kakaó is okozhat székrekedést. Különösen gyakori ez az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők esetében. Ha kakaó, csokoládé, illetve csokoládés édességek fogyasztása után gondunk van a székeléssel, inkább érdemes kerülni az ilyen ételeket.

Vitaminkészítmények

Ha valaki kalciumot, vasat, illetve az előbbieket tartalmazó multivitamin készítményt szed, az is hajlamosabb lehet a szorulásra. Különösen a vasat szedőknél gyakori a jelenség. Ilyenkor abba kell hagyni a szedést, ha pedig ez nem opció, akkor érdemes valamilyen székletlágyítót kérni az orvosunktól.

Túl gyakori hashajtóhasználat

Furcsán hangzik, de ha valaki túl hosszú ideig, illetve túl gyakran használ hashajtót, annak szorulása lehet, mivel ilyenkor a szervezet hozzászokik a hatóanyagokhoz. Emiatt aztán előfordulhat, hogy a használatuk nélkül a székelés már egyáltalán nem megy.

Túl sok tejtermék

Ha valaki sok tejterméket, sajtot fogyaszt, és mellé nem eszik elég rostot, az szintén számíthat székrekedésre. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megreformáljuk az étkezési szokásainkat, és próbálunk minél több rostot, mellé pedig sok folyadékot fogyasztani.

Antidepresszánsok

Jó néhány antidepresszánsnak székrekedés a mellékhatása. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes az orvosunkkal székletlazítót felíratni, esetleg kipróbálni valamilyen más gyógyszert.

Hirdetés