HáziPatika.com

| 2022. 03. 20. – 18:06

Azt hihetnénk, hogy a hideg orr csupán annak a jele, hogy alacsony a hőmérséklet, és kicsit kihűltünk, csakhogy ez nem minden esetben igaz. Meglepő módon egyéb dolgok is állhatnak a háttérben, amikre érdemes lehet figyelmet fordítani.

A Brightside cikke összegyűjtötte, hogy mit jelezhet ez a furcsa, ártatlannak hangzó tünet. A hideg orr például annak a jele is lehet, hogy az orrunkban nem megfelelő a vérkeringés. Ha sokáig vagyunk olyan helyen, ahol alacsony a hőmérséklet, a testünk úgy próbálja megőrizni a hőt, hogy a vérkeringést a létfontosságú szervek felé irányítja. Emellett az orr azért is képes korán jelezni, hogy kezdünk kihűlni, mert minimális mennyiségű zsírszövet van benne. Ilyenkor igyunk egy csésze meleg teát, vegyünk fel még egy pulóvert, vagy próbáljunk egy keveset mozogni, mivel ez élénkíti a vérkeringést - írja a Házipatika.com.

Komoly szellemi munka és lassú anyagcsere jele is lehet

A University of Nottingham kutatása szerint összefüggés lehet a testhőmérsékletünk és az agyunkat érő stressz mennyisége között. Éppen ezért a hideg orr akár annak a jele is lehet, hogy az agyunk fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha tehát komolyabb szellemi munka közben érezzük azt, hogy kihűlt az orrunk, akkor érdemes lehet egy kis pihenőt tartani, mivel lehet, hogy az agyunk próbálja így jelezni, hogy kissé túlterhelődött.

Ha pedig már a stressznél tartunk: az erőteljes érzelmi stressz kiválthat Raynaud- szindrómát, amelynek az egyik tünete, hogy a végtagokban, egyes testrészekben átmenetileg összeszűkülnek a vérerek, ami az adott részen zsibbadást és kihűlést okozhat, ami néhány percestől akár több órás időtartamig is kitarthat. A Raynaud-szindróma gyakoribb a nők körében, illetve azoknál, akik hűvösebb éghajlaton élnek.

Ha nem termelünk elég pajzsmirigyhormont, az többek között az anyagcsere lelassulásával is járhat. Ha pedig az anyagcsere lelassul, akkor a testünk hőt és energiát kezd raktározni, aminek következményeképpen a végtagokban illetve egyes testrészekben csökkenhet a hőmérséklet, és ez az orrunkra is igaz lehet.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek