Hirado.hu
Megosztás


Egy kutatócsoport, a 2001-ben elhunyt portugál régész, Manuel Farinha dos Santos hagyatékából előkerült, eddig kidolgozatlanul hevert fotókat vetette elemzés alá. Az eredményeikből kiderült, a lelőhely egyik holtteste a mumifikálás legkorábbi bizonyítéka lehet.

Régészek egy csoportja Dél-Portugáliában, egy körülbelül nyolcezer éves temetőnél végzett ásatást nagyjából hatvan évvel ezelőtt - írja a Hirado.

A feltárt sírokról képek is készültek, azonban nem mindegyiket dolgozták ki akkor.

Nemrég Rita Peyroteo-Stjerna, az Uppsalai Egyetem munkatársának vezetésével egy kutatócsoport a 2001-ben elhunyt portugál régész, Manuel Farinha dos Santos hagyatékából előkerült, eddig kidolgozatlanul heverő fotókat vetette elemzés alá. Az eredményeikből kiderült, a lelőhely egyik holtteste a mumifikálás legkorábbi bizonyítéka lehet – írja a Live Science.

Az 1960-as években végzett ásatások során 13 ősi csontvázat tártak fel a régészek a dél-portugáliai Sado-völgyében, a holttestek közül legalább egyet mumifikálhattak, feltehetőleg azért, hogy könnyebben szállítható legyen a temetés előtt – állapították meg a kutatók a képek elemzése és a temetkezési helyek felkeresése után.

A fotók elemzésekor Peyroteo-Stjerna és munkatársai megállapították, hogy az egyik holttest végtagjait a halál után megfeszítették. Úgy vélik, a holttestet egy emelvényre kötözhették és a száradás során pedig egyre inkább megfeszíthették.

A szakértők a fotókból arra is következtetni tudtak, hogy a maradványok körül a föld nem mozdult el a bomlás során, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a csontvázon már nem maradtak lágy szövetek, a nyomok a temetés előtti mumifikálásról árulkodnak.

A kutatócsoport feltevését alátámasztották a törvényszéki antropológiai bomlási kísérletek is.

Ez a felfedezés azért is rendkívüli, mert bár az ókori Egyiptomban már több mint 4500 évvel ezelőtt is alkalmaztak bonyolult mumifikálási eljárásokat, és Európában máshol is találtak mumifikálásra utaló nyomokat, amelyek körülbelül i. e. 1000-ből származnak, de a nemrég Portugáliában azonosított múmia a valaha talált legrégebbi, mintegy 1000 évvel idősebb a korábbi rekordot tartó, a chilei Atacama-sivatag partvidékén talált múmiánál.

A mostani felfedezés ugyanakkor azért is kiemelkedő, mivel a mumifikálás viszonylag egyszerű a száraz környezetekben, Európa nedvesebb klímáján viszont nehéz megtalálni az eljárás nyomait – mondta Peyroteo-Stjerna.



Forrás