Kárpátinfo.net


| 2022. 03. 21. – 09:30

Még az igazi békeidőben (nem volt sem Covid, sem háború), 2019. március 14-én alakult meg – kezdetben 13-15 fővel – a kivétel nélkül gyülekezeti tagokból álló Badalói Református Asszonykör, amely mára nemcsak a helyi református gyülekezetnek, de a gyülekezeti életnek is fontos láncszemét képezik.

Kezdetben csak a még szorosabbnak és meghittebbnek számító gyülekezeti közösség imádságos megélése és megtapasztalása volt a céljuk, de hamar rájöttek arra, hogy a rendszeres találkozások alkalmával az igen fontosnak számító lelki épülés mellett még hasznosabb feladatokat is képesek kiderült ellátni. Először a mi településünk hagyományaira leginkább jellemző csigatészta-készítésben gondolkodtak, de a későbbiekben, hogy az igazi, nekik való feladat, a pelmenyi előállítása lesz.

Az első időkben még önerőből teremtették elő a pelmenyi készítéséhez szükséges lisztet, tojást, húst, fűszert és más alapanyagokat, de a későbbiek során már a gyülekezettől is segítséget kaptak ezen a téren. Az elkészült terméket előbb lefagyasztották, majd az egész tételt jótékonysági célra ajánlották fel. A befolyt összegből támogattak gyógykezelést, műtétet, hozzájárultak súlyos betegségnek a költségeihez, de jutott belőle csendesnapok, gyermekhetek, gyülekezeti rendezvények lebonyolításának a támogatására, sőt még a templom, illetve az immáron gyülekezeti otthonukként szolgáló Békesség terem felújításában is tevékenyen részt vállaltak.

Mára 21 áldott hölgytagja van az asszonykörnek, akik hétfőnként 27-28 kilogramm pelmenyit is képesek előállítani, amitt most már előjegyzés szerint lehet csak megvásárolni, és az abból befolyt összeg továbbra is jótékonysági célra, illetve a gyülekezet szükségleteinek a támogatására kerül felajánlásra. Mint ott jártamkor elmondták, ha úgy hozná a sors, ebben a háborús helyzetben készek olyan menekülteket is támogatni, akik a jövőben esetleg nálunk találnak majd menedéket.

De emellett a legfontosabb talán az, hogy minden alkalmat imaközösség előz meg, és az imádkozás mellett a tagok még énekkel is dicsérik az Úr nevét.

,,Fontosnak tartjuk, hogy minden közös összejövetelünket az arra a napra kijelölt bibliai igeszakasz kielemzésével, megélésével és megimádkozásával kezdjük, ami nem csak a testi jólétünknek tesz jót, de a lelki világunkat is építi” – hangsúlyozza az asszonykör szellemi vezérének számító Péter Margit. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy mekkora vágyakozással várják az asszonykör tagjai a hétfői közös alkalmat, hiszen ilyenkor nemcsak Istennek, de egymásnak is őszintén kitárhatják a testi-lelki gondjaikat, bajaikat, és azokat mind lerakva, már ezen terhek nélkül térhetnek haza otthonaikba.

Zárszóként: talán semmi más nem fejezte ki jobban és hitelesebben az asszonykör légkörében eltöltött derűs fél órát, mint a hétfőnként egy konyhaként szolgáló nagy terem sarkában szerényen meghúzódó hirdetőtábla, amelyen ez az ige volt olvasható: „A csüggedőnek mindig rossz napja van, a jókedvűnek pedig mindig ünnepe” (Példabeszédek 15, 15).

Isten áldása legyen a jövőben is ezen a jókedvű közösségen, amely soha nem csügged és egymás hitéből táplálkozva, lelkileg és gyakorlatilag is hozzájárul Isten országának az építéséhez!

Jakab Lajos presbiter


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek