Karpat.in.ua
| 2022. 03. 22. – 12:47

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Szuszpilnének adott interjújában kitért az Oroszországgal folytatott tárgyalások során felvetett témára: az orosz nyelv jogaira és a nemzeti kisebbségekre.

Kijelentette, hogy kész megegyezni Oroszországgal ebben a kérdésben. Elmondása szerint ezeket a kérdéseket Oroszországon kívül Magyarország is felveti - írja a Karpat.in.ua.

„Úgy gondolom, hogy ilyen dolgokban meg tudunk egyezni, és ezeknek emberieknek kell lenniük. Nem lehet követelőzni, mondván „Nézzék, vannak ilyen kisebbségeink”.

Mi már nem kisebbségeknek, hanem közösségeknek nevezzük őket. És azt mondják: „Voltak iskoláik, ahol magyarul, oroszul beszéltek”. Ez mind az egyenlő hozzáállás, tisztelet kérdése. Beszélünk ilyen dolgokról, és úgy gondolom, hogy az ilyen dolgok normálisak” – jelentette ki.

Előző nap kiderült továbbá az is, hogy Ukrajna csatlakozott a Nemzeti Nyelvi Intézmények Európai Szövetségéhez, amely hivatalosan is támogatja a többnyelvűséget és a kisebbségi nyelvek tiszteletét. Ezt Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman jelentette be.

„Ma az Ukrajnáért folytatott harc frontja egyben az ukrán nyelv honosításának frontja is. Ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozhatunk a nyelvi intézmények kontinentális családjához.

Az EFNIL-tagság lehetővé teszi Ukrajnának, hogy stratégiát alakítson ki az ukrán nyelv mint az EU jövőbeli nyelvének törvényi védelmére” – mondta el.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára jelenleg nagyon fontos Európa vezető nyelvi intézeteinek támogatása – írja a Korrespondent.net.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek