Hirado.hu
| 2022. 03. 23. – 19:00

Emmanuel Macron franacia elnök egy rádiónyilatkozatában bejelentette, hogy élelmiszer-utalvány bevezetését tervezi „a leginkább rászoruló háztartások és a középosztály számára”.

Franciaországnak az ukrajnai háború miatt globális élelmiszerválsággal kell szembenéznie, tekintettel arra, hogy Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai. Macron nem ment bele részletek ismertetésébe, ám kiemelte, hogy a francia gazdasági szereplőknek helyi keretek között kell a rászorulók élelmiszer-beszerzését végrehajtani - írja a Hirado.

„Tekintettel arra, hogy Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai”, a France Bleu rádiónak nyilatkozva Emmanuel Macron elnök megerősítette azon szándékát,

hogy élelmiszer-utalványt kíván bevezetni.

Az újabb jelöltségért is induló államfő elmondta: az utalvány célja az lenne, „hogy segítsen a legszegényebb háztartásoknak és a középosztálynak megbirkózni a többletköltségekkel”, mivel „Franciaországnak az ukrajnai háború miatt globális élelmiszerválsággal kell szembenéznie, tekintettel arra, hogy

Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai”.
Macron nem ment bele részletek ismertetésébe, ám kiemelte, hogy a francia gazdasági szereplőknek helyi keretek között kell a rászorulók élelmiszer-beszerzését végrehajtani.

Krízishelyzet az élelmiszerpiacon

A javasolt élelmiszer-utalványok hasonlóak lennének az ország jelenlegi energiautalvány-rendszeréhez – fűzi hozzá a CNN –, amely segít az alacsony jövedelmű háztartások villany- és gázszámlájának kifizetésében. Macron megismételte, hogy Franciaországnak és Európának végül el kell érnie az élelmiszer-függetlenséget, ami újraválasztási kampányának egyik kulcseleme.

Ismert: a háborús helyzetre hivatkozva az ukrán kormány betiltotta a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek, köztük a búza, a kukorica, a gabona, a só és a hús exportját. Ukrajna az Európai Bizottság adatai szerint Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója.

A Gro Intelligence mezőgazdasági adatelemző cég szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30 százalékáért felelős.

Macron korábban már kijelentette, hogy a kialakult krízis okán mind Európában, mind Afrikában „nagyon mélyen destabilizálódik az élelmisz-erellátás”.

Emmanuel Macron ötéves hivatali ideje alatt többször is felmerült az élelmiszer-utalvány gondolata.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek