Hirado.hu
| 2022. 03. 23. – 09:15

Tovább tartanak a harcok Ukrajnában. Ádáz küzdelem folyik Mariupol kikötővárosért. Az Azovi-tenger partján fekvő település stratégiai jelentőségű Moszkva számára. A Fekete-tenger partján fekvő Mikolajivban rendszeresek a bombázások, ugyanis a város az utolsó nagyobb akadály az orosz csapatok előtt Odessza felé – közölte az M1 Híradó.

Mikolajiv, Ukrajna: hatalmas lyuk jelzi a bombabecsapódás helyét ennél a mikolajivi hotelnél.

Az épületet hétfőn érte találat: a teteje beomlott, az ablakai kitörtek. Ukrán jelentések szerint folyamatosak a bombázások, az orosz csapatok előtt ugyanis ez az egyetlen nagyobb település Odessza felé, amely az ukrán haditengerészet és a fekete-tengeri kereskedelem központja.

„A bejárati ajtó közelében álltam és onnan láttam a bombát, láttam ahogy zuhan lefelé. Bemenekültünk a házba, de az ablakon át láttuk, ahogy becsapódik” – mondta egy mikolajivi nő. A rendszeres támadások ellenére a kórház működik. Amikor megszólalnak a szirénák, az egészségügyi dolgozók lekísérik a betegeket az alagsorba, ahol óvóhelyet alakítottak ki.

Közben a romokat takarítják Kijevben, ahol vasárnap este rakétatalálat ért egy bevásárlóközpontot. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azzal indokolta a támadást, hogy a bevásárlóközpontot lőszerek tárolására használták az ukrán csapatok.

Az ukrán nacionalista egységek több napon át a lakóházak között rejtőzködtek és rakétakilövő rendszerekből lőtték az orosz katonákat. A közeli bevásárlóközpont pedig katonai bázisként, lőszerek és a rakétarendszerek újratöltésére használták” – állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy a Kijevben és más nagyvárosokban az ukránok tüzelőállásként használnak lakónegyedekben található polgári épületeket.

A folyamatos támadások miatt a kijevi polgármester kijárási tilalmat rendelt el.

Vitalij Klicsko szerint Kijev továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, viszont a Kijevtől délkeletre fekvő Boriszpilben felszólították a lakosságot, hogy azonnal hagyják el a várost.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország az elmúlt 24 órában fokozta légi jelenlétét Ukrajna légterében. A Mariupolt védő Azov-ezred drónról készített keddi felvételeket. Szerintük ezen az látszik, hogy az orosz légierő a város infrastruktúráját vette célba, gyárakat és ipari létesítményeket bombáztak.

Az orosz védelmi minisztérium közben szintén felvételeket közölt. Ezeken szerintük az látszik, hogy a katonai teherutóik hosszú sorban viszik az utánpótlást a Harkivnál állomásozó egységeknek. Az északkelet-ukrajnai település volt az egyik első, amelyet elértek az orosz csapatok.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek