Kárpátinfo.net


| 2022. 03. 23. – 09:00

A közel harminc éve működő Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) – mely Kárpátalja nélkülözőin, bajbajutottjain segít nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül – helyt állt már árvizek, gazdasági válság idején, ám a legnagyobb kihívást a mostani háborús helyzet jelenti, hangzott el azon a sajtótájékoztató, amelyre március 22-én került sor a szeretetszolgálat beregszászi székházában. 

Makuk János elnök elmondta, hogy a háború kitörésének első óráiban információs pontot állítottak fel a határon, ahol az országot elhagyó tízezreknek az élelmiszer és ivóvíz mellett hasznos tanácsokat is adtak, illetve olyan kísérlőlevelet, amelybe magyar nyelven írták be a menekült legfontosabb adatait, illetve kéréseit.

Ennek köszönhetően a magyarországi kollégáik könnyebben tudtak érdemi segítséget nyújtani számukra. 

Hnatik Tünde projektvezető arról is beszámolt, hogy a háború kezdete óta az itthon maradottak és az ide menekültek támogatásán fáradoznak. A szeretetszolgálat mintegy közvetítő szerepet játszik az adományozók és megajándékozottak között. Mint megtudtuk, a BJMSZ az adománygyűjtésben, logisztikában, valamint stratégiai kérdésekben szorosan együttműködik a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségével. A szervezet legfőbb támogatójaként a németországi Csilla von Boeselager Alapítvány van jelen, akik most is hatalmas erőket mozgatnak meg, hogy segítsék a szervezetet és rajtuk keresztül a rászorulókat. 

Immáron egy hónapja folyamatosan érkeznek az adományok a különböző országokból szervezetektől, nagyrészt a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. Ez idáig 81 segélyszállítmányt fogadtak, amiből Kárpátalján elsősorban a menekülteket ellátó intézményeket támogatják, ám jelentős mennyiséget irányítanak a hágón túlra is, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Makuk János arról is beszámolt, hogy a stratégiai célok között szerepel azok támogatása, akik szeretnének Kárpátalján maradni vagy ide visszatérni.

Mivel a kárpátaljai régión belül több nagy segélyszervezet is jelen van, amelyek adományt is osztanak a lakosságnak, ezért a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat egy közös adatbázison alapuló, adománykártyás, digitális hátterű rendszer bevezetését javasolta. Az alapadatok megadásával családonként plasztik kártya kerül kiállításra, amellyel követhetővé és átláthatóvá válik a segélyezés. A csomagok átvételére – a regisztráció elvégzése után – gyűjtőpontokon lesz lehetőség. A térség szociális ellátását segítő humanitárius program a Beregszászi Kistérség Önkormányzata és az itt dolgozó segélyszervezetek együttműködésével valósulhat meg.

„Együttműködő partnereink nagyon fontosak számunkra, hiszen nélkülük mi sem tudnánk végezni azt a szolgálatot, amelyre vállalkoztunk” – erősítette meg az elnök. 

Szó esett arról is, hogy a menekültek segítésében, a szállítmányok fogadásában, logisztikájában, szortírozásában és szétosztásában, de szervezési-adminisztratív, jogi, könyvelői stb. feladatok elvégzésében is szükség van az önkéntesek munkájára. Örömmel számoltak be arról, hogy mind helyben, mind a határon túlról csatlakoztak hozzájuk önkéntesek, s aki ezután szeretne jelentkezni akár rövid, akár hosszú távon, az a https://malta.uz.ua/onkentesseg weboldalon teheti meg.

Kovács Erzsébet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek