MTI

| 2022. 03. 24. – 16:30 | Románia |
Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok többsége az ukrajnai háború közepette már nem támogatja, vagy nem tartja időszerűnek Románia egyesülését Moldovával. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok többsége az ukrajnai háború közepette már nem támogatja, vagy nem tartja időszerűnek Románia egyesülését Moldovával.

A román lapok által csütörtökön közölt Avangarde-felmérés erre vonatkozó kérdésére a válaszadók alig 11 százaléka mondta, hogy támogatná a két - román hivatalos nyelvű - ország egyesülését, 33 százalékuk ellenezte, 42 százalékuk pedig nem tartaná időszerűnek - írja az MTI.

A felmérés eredménye jelentős változást tükröz ahhoz viszonyítva, hogy Romániában minden korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta:

a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával történő egyesülést. Legutóbb az INSCOP közvéleménykutató-intézet januári mérése szerint arányuk 74,5 százalék volt.

Moldovában egyébként a mérések korábban sem mutattak egyesülés-párti többséget. A CSB Research február elején Moldovában végzett felmérése szerint - ha népszavazást írnának ki - a moldovai polgárok 34,4 százaléka támogatná, 49,9 százaléka ellenezné az egyesülést Romániával.

A mostani, romániai Avangarde-felmérés szerint a románok 34 százaléka orosz, 18 százaléka pedig ukrán győzelemre számít az ukrajnai háborúban, mindazonáltal túlnyomó többségük - 68 százalékuk, 8 százalék ellenében - indokolatlannak és jogtalannak tartja az Ukrajna elleni orosz agressziót.

A felmérés résztvevőinek 8 százaléka szerint Oroszország meg fogja támadni Romániát, 61 százalékuk szerint azonban ez nem következik be.

A megkérdezettek 30 százaléka szükségesnek tartaná a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását a jelenlegi nemzetközi helyzetben,

47 százalékuk szerint erre nincs szükség.

Ha Románia területén háború törne ki, a felmérés résztvevőinek 26 százaléka elhagyná az országot, míg a megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy maradna.

Hirdetés

Forrás

MTI