HáziPatika.com

| 2022. 03. 24. – 18:11

A gyomorfájdalmat (gastralgia) általában nem a gyomor szervi megbetegedése váltja ki, gyakran valamilyen más betegség tüneteként jelentkezik. Sokszor nem is kell komolyan aggódni, csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha a fájdalom gyakran ismétlődik, és más tünetekkel egyszerre jelentkezik.

Mi lehet az oka a gyomorfájásnak?

Az étkezés utáni gyomorfájás gyakori tünet, leginkább az okozhatja, ha gyomrunk nem bírja a zsíros ételeket. A hasifájdalomokainak vizsgálatakor nagyon figyeljünk a körülményekre, amelyek más-más betegségekről árulkodhatnak. A gyomorégés és az öklendezés például legtöbbször reflux-betegségre utalhat, amely a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlását jelenti - írja a Házipatika.com.

Ha a fájdalom étkezés után ritkán fordul elő, akkor általában ártalmatlan, és hamarosan elmúlik, az oka pedig az, hogy a gyomor és a bélrendszer nehezen emészt meg valamit. Ez nemcsak bizonyos ételekkel függ össze, hanem például a mennyiséggel is, vagyis hasonló fájdalom léphet fel, ha egyszerre túl sokat eszünk.

Puffasztanak az ételek is

Több étel felfúvódást okoz, így például a tejtermékek, az édességek, a sertéshús, a hagyma, a káposzta, az alkoholos italok, a koffein és a cigaretta. Az ideális persze az lenne, ha ezen élelmiszerek és fogyasztási cikkek közül többet egyszerűen száműznénk az étrendünkből, de legalább a mérsékelt fogyasztásukra törekedjünk.

A gyomorfájdalomnak persze lehetnek komolyabb okai is. Az étkezés utáni fájdalom, puffadás, hányinger vagy hányás jelezheti a begyulladt gyomornyálkahártyát (gastritis) is, esetleg gyomorfekélyt vagy nyombélfekélyt. Ezek előrehaladott állapotában előfordulhat gyomorvérzés, vagy véres széklet is.

Ha a gyomorfájás az étkezés után húsz perc - két óra elteltével jelentkezik, akár irritábilis bél szindróma(IBS) is állhat a háttérben, aminek kiderítését megnehezíti, hogy szervi eltérés nélküli betegség. Ugyancsak előfordulhat hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis), ami a kellemetlen, de ártalmatlan IBS-szel szemben heveny formában akár életveszélyes is lehet.

Ételmérgezés is állhat a háttérben

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás ugyanis hasnyálmirigyrákhoz vezethet, amit gyakran már későn vesznek észre az orvosok. Ennek tünete lehet még a hasi fájdalmon kívül az étvágytalanság, a súlyvesztés és a hányinger is. Az egyik leggyakoribb, gyomorfájással járó betegség a gyomorinfluenza, más néven a vírusos gyomor- és bélhurut. A súlyos görcsökkel, hasmenéssel és hányással járó megbetegedés hátterében sokszor ételmérgezés áll, a tünetek pedig legkésőbb hat órával a romlott élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek.

Különböző mértékű hasi fájdalommal, hasmenéssel, hányingerrel, böfögéssel, étvágytalansággal és felfúvódással, esetleg hirtelen fáradtsággal, álmatlansággal, szédüléssel, fejfájással, pattanásokkal és izomfájdalmakkal járnak az olyan gyomor-irritációk, mint a laktózzal, a gyümölcscukorral (fruktóz), a gluténnal vagy a hisztaminnal szembeni intolerancia.

A leggyakoribb ezek közül a laktóz-intolerancia, amelyre érdemes odafigyelni, és súlyosságától függően akár teljesen száműzni kell étrendünkből a tejet és a tejtermékeket. Sőt, mivel a késztermékek és a hústermékek, kolbászok is felelősek lehetnek, az érintetteknek gyakran gyökeresen meg kell változtatniuk étkezési szokásaikat.

Azonban nem kell mindig szervi megbetegedésekre gondolni, ha fáj a gyomrunk. A stressz, a depresszió, az idegesség, a bánat, a félelmek és az állandó aggódás ugyanúgy okozhatnak gyomorfájdalmat. Ilyenkor hiába pszichés eredetű a tünet, együtt járhat böfögéssel, gyomorégéssel, hasmenéssel, hányingerrel és hányással is.

Ha könnyen meg tudjuk állapítani a fájdalom helyét, akkor a betegséget is könnyebb lesz diagnosztizálni. A bordák alatti fájdalom például utalhat májbetegségre, epekőre vagy hepatitiszre, de a test bal oldalán jelentkező fájdalom, a mellkasi feszültség jelezhet idegesség okozta szívrohamot is.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek