HáziPatika.com

| 2022. 03. 25. – 07:54

Van, aki el sem tudja képzelni, hogy éjszakára is zoknit viseljen, míg más a legnagyobb melegben sem tud másképp elaludni. De vajon milyen hatással van az egészségre a zokniban alvás?

Zokni segítségével a hideg téli estéken is kevésbé fogunk fázni, illetve átmenetileg vérkeringésünket is felélénkítheti. Ha azonban egész éjszaka a lábunkon van, egy idő után éppen ellenkező hatást fejt ki, lassítva a vérkeringést - írja a brightside.me. Éppen ezért hosszú távon nem célszerű mindennap így aludnunk. Az sem ritka, hogy a zokni gumija túl szoros, ezért reggelre mély, kivörösödött nyomokat hagy a bőrön, amelyek akár fájdalmasak is lehetnek, és hosszú távon is irritálhatják a bőrt. Sőt, a keringés lassítása miatt akár lábdagadással is ébredhetünk - írja a Házipatika.com.

Érdemes a zokni anyagára is figyelmet fordítani. A szintetikus ruhaanyagok, mint a poliészter, nem engedik lélegezni a bőrt, így a meleg takaró alatt a műszálas zokniban beizzadó lábfej bőre védtelenebb a baktériumokkal és gombákkal szemben. Emellett bőrirritáció is felléphet a zokni mosásához, öblítéséhez használt szerekben különféle összetevői miatt.

A legtöbben elsősorban azért vesznek fel zoknit éjszakára, hogy ne fázzanak. Az alvás közbeni zoknihordás ugyanakkor beleszólhat a test hőszabályozási folyamataiba is. Szervezetünk egyes rendszerei akkor is működnek, amikor alszunk. Testhőmérsékletünk is folyamatosan változik az éjszaka folyamán, és általánosságban elmondható, hogy jobban, illetve pihentetőbben alszunk, ha a testhőmérséklet alacsonyabb. Ha pedig olyan zoknit viselünk, amelynek anyaga nem biztosít megfelelő szellőzést, akkor túlságosan megemelkedhet a testhőmérséklet, emiatt romolhat az alvás minősége.

Összességében elmondható, hogy ha mindenképpen zokniban szeretnénk aludni, akkor figyeljünk arra, hogy vékony, pamutból vagy egyéb természetes anyagból készült, műszálmentes darabot viseljünk, amely nem gumírozott.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek