Hirado.hu
| 2022. 03. 26. – 11:11 |
Ezerötszáz Strela szovjet légvédelmi rakétát és száz géppuskát tartalmazó fegyverszállítmány érkezett Ukrajnába Németországból – írja a BBC. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas rakéták még az egykori kommunista NDK hadseregének lerakatából származnak. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ezerötszáz Strela szovjet légvédelmi rakétát és száz géppuskát tartalmazó fegyverszállítmány érkezett Ukrajnába Németországból – írja a BBC. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas rakéták még az egykori kommunista NDK hadseregének lerakatából származnak.

„A jelenlegi helyzetben Németország az egyik legnagyobb fegyverszállító, amire nem vagyunk büszkék, ám szükség van rá, hogy segítsünk Ukrajnának” – idézte Annalena Baerbock német külügyminisztert a Reuters, közölte a Hiradó.hu.

A Handelsblatt című üzleti lapnak német kormányzati források korábban azt mondták, hogy mivel „Ukrajnának nyújtott gyorssegélyről van szó”, a rakéták régiek ugyan, de még használhatók.

Mint arról korábban beszámoltunk, a német szövetségi kormány az ukrajnai háború harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva döntött úgy, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. A német kormány februárban  arról is döntött, hogy Hollandiának engedélyezi 400, német gyártmányú páncéltörő fegyver továbbexportálását Ukrajnába, és hozzájárul, hogy Észtország átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc, D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel.

A Der Spiegel március elején közölt cikket arról, hogy a nyugati fegyverszállítmányok valószínűleg Lengyelországon keresztül jutnak el Ukrajnába. A fő átadási pont az ukrán határtól nagyjából 60 kilométerre, a legközelebbi ukrán nagyvárostól, Lvivtől pedig mintegy száz kilométerre fekvő Rzeszów-Jasionka repülőtér lehet.

„Az is elképzelhető, hogy a fegyverek jó részét közúton szállítják a határvidékre, méghozzá nem nagy konvojokban, hanem civil furgonokban. A földi szállítás esetében a határ közelében, titkos helyszíneken adják át a küldeményt az ukrán partnereknek, akik átjönnek Lengyelországba és hazacsempészik a fegyvereket” – írta akkor a hírportál.

Hirdetés

Forrás