Kárpátinfo.net


| 2022. 03. 26. – 08:30 |
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Fotó: Internet

Hirdetés

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják.

Idén sem marad el az óraátállítás: március végén Ukrajna is átáll a nyári időszámításra. Idén ennek a napja március 27-re esik.

Így a megszokott módon március 27-én, vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell majd állítani az órák mutatóit, így mindenki kevesebbet alhat, cserébe viszont hosszabbak lesznek a nappalok.

Eredetileg azért találták ki az óraátállítást, hogy a nappalokat az átlagember napi menetrendjéhez igazítsák. A modern kori óraátállítást elsőként 1895-ben George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta - olvasható a Wikipédián.

Az országok közül elsőként a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, 1916. április 30-tól. Bevezetésének célja a világító gáz és villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt. Ezt gyorsan átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra.

Az igazi áttörés az 1973-as első olajárrobbanást követően jött el, a fő cél az energiatakarékosság volt. 1980-ra az Európai Gazdasági Közösség összes tagállama bevezette, akárcsak a Varsói Szerződés országai. Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958-1979 között szünetelt a nyári időszámítás, 1980 óta azonban folyamatosan van.  Európában 1996-tól egységesítették a rendszert, a jelenleg hatályos irányelv pedig 2001-ben lépett hatályba.

Ukrajnában 1981 óta évente kétszer állítják át az órákat: először márciusban a nyári időszámításnak megfelelően, illetve október végén a téli időszámításra átállva.

Hirdetés